Belharra: Πότε πέφτουν οι υπογραφές – Έπονται οι Gowind – «Στο ράφι» οι ΜΕΚΟ

Του Κώστα Αλατζά

Μέχρι το τέλος του χρόνου προσδοκούν οι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπογραφεί η σύμβαση για την απόκτηση των 3 γαλλικών φρεγατών Belharra. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών και την κατασκευάστρια εταιρία Naval Group.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, το συμβόλαιο για την απόκτηση των νέων Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό θα περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις:

Η σύμβαση των φρεγατών, όπως συνέβη και με την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, αναμένεται να έχει τη μορφή νόμου πλαισίου η οποία θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως εκτιμούν επιτελείς του υπουργείου Άμυνας που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων με τη γαλλική πλευρά οι 3 Belharra, μαζί με τον οπλισμό τους αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό δεν υπολογίζεται το κόστος της τεχνικής υποστήριξης καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη, αφού καμία FDI δεν έχει πέσει ακόμη στο νερό. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις η σύμβαση Follow On Support υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών είναι το πρώτο βήμα της αναβάθμισης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις νέες φρεγάτες θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο απόκτησης τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιότερων φρεγατών MEKO του ΠΝ φαίνεται ότι μετατίθεται χρονικά καθώς οι αμυντικές πιστώσεις περιορίζονται από την απόκτηση των Belharra και την πιθανή απόκτηση των γαλλικών κορβετών.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας αναμένεται επικαιροποίηση της εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το είδος και την έκταση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών.