Του Κώστα Αλατζά
Αποφασισμένη να διατηρήσει το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε τόσο από τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη (ALPHA TV) του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και από την επιλογή τελικώς να μην παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάταςFDI HN «ΚΙΜΩΝ».
Παρότι αρχικά στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχαν σκέψεις ο πρωθυπουργός να είναι παρών στην τελετή καθέλκυσης της υπερσύγχρονης φρεγάτας FDI HN, στη Γαλλία, εν τέλει αποφασίστηκε να μην μεταβεί στη βόρεια Γαλλία. Η τελετή θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, 4 Οκτωβρίου, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν, όπου θα παραβρεθούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενου από τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί και ο αρχηγός του ΓΕΝ, ναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.
Η φρεγάτα «Κίμων», είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις FDI HN, γνωστές και ως «Belharra» που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2027. Ο «Κίμων» αναμένεται να ενταχθεί στο ΠΝ εντός του 2025 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ο «Νέαρχος» και ο «Φορμίων».
Η Αθήνα, πέραν των προεκλογικών υποχρεώσεων που υπάρχουν, υπολογίζει προφανώς και το πολιτικό μήνυμα που θα εξέπεμπε προς την Άγκυρα η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη τελετή για την πρώτη φρεγάτα FDI HN, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αφήσει περιθώρια στην τουρκική ηγεσία για επικοινωνιακή εκμετάλλευση του γεγονότος, με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά έχει δείξει στο παρελθόν ότι επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες για τη μη διεξαγωγή διαλόγου στην ελληνική πλευρά.
Stay tuned. ⚓🇬🇷
📅 04.10 🕒 15h00 (UTC +2) pic.twitter.com/RnmPqAoVw1
— Naval Group (@navalgroup) October 2, 2023
Τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο
Η διάθεση για συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκε και στη τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τη δεύτερη σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών.
«Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά. «Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε». Στις 16 Οκτωβρίου αναμένεται να συναντηθούν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η οποία θα έχει από ελληνικής πλευράς την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, οι συνομιλίες στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου οι οποίες θυμίζουν τις διερευνητικές επαφές προηγούμενων ετών θεωρούνται οι πιο κρίσιμες από τις επαφές και συνεργασίες που θα αναπτυχθούν στα άλλα δύο επίπεδα: ζητήματα χαμηλής πολιτικής και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η πορεία του πολιτικού διαλόγου θα καθορίσει αν οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια κοινή βάση για την επίλυση των διαφορών μέσω της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι διμερείς επαφές
Την επομένη της συνάντησης Παπαδοπούλου- Ακτσαπάρ, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη για την προώθηση της θετικής ατζέντας. Ο διάλογος σε αυτό το επίπεδο αφορά μία γκάμα θεμάτων σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο, τις συγκοινωνίες και άλλους τομείς συνεργασίας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Αθήνας αναμένεται να βρεθεί το μεταναστευτικό ζήτημα, μετά τις συνεννοήσεις που έκαναν στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης και Ερντογάν. Όπως τονίζουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, στόχος των επαφών είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα αναμένεται να γίνει γνωστή στις 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Φωτογραφία Naval Group