Belharra: Εφιάλτης για τα εχθρικά υποβρύχια ο συνδυασμός CAPTAS-4 με τα ελικόπτερα MH-60R

Την εβδομάδα που ξεκινάει και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 7/10/2021, έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, που συμπληρώνεται από την αγορά των 24 αεροσκαφών Rafale και την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belharra.

Οι δυνατότητες των Belharra έχουν αναλυθεί, πρωτίστως από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, που επέλεξαν ως πρώτες στη λίστα των προτεινόμενων λύσεων τις γαλλικές φρεγάτες.

Όμως ένα από τα εφόδια των Belharra, σε συνδυασμό με τα νεοαποκτηθέντα υπερσύγχρονα αμερικανικά ελικόπτερα MH-60R – τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2022 – κυριολεκτικά γυρίζουν σελίδα στις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο λόγος για το πρωτοπόρο σόναρ CAPTAS-4 που διαθέτουν οι Belharra και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το CAPTAS-4 κατασκευάζεται από μια εταιρεία – «κολοσσό» στον χώρο των εξοπλισμών, την Thales.

Δείτε μια επίδειξη του σόναρ το 2017, από την Thales Ισπανίας:

Τα ελικόπτερα MH-60R «Romeo» θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Τα ελληνικά MH-60R θα διαθέτουν πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενα βλήματα και σύγχρονες τορπίλες τύπου Mk.54. Επίσης θα χρησιμοποιούν προηγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και τη στόχευση της απειλής, έχοντας τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ακόμα μπορούν να εκτοξεύουν δύο πυραύλους τύπου NSM (Naval Strike Missiles).

Σε συνδυασμό με τα 11 εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα Sikorsky S-70B6, οι «κυνηγοί» του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούν να επιχειρούν άψογα από τις νέες φρεγάτες Belharra, περνώντας σε νέα επίπεδα τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του ΠΝ στο Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.