Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τελικής φάσης των δοκιμών του πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod» το οποίο εκτός από τη τεράστια φήμη του, είναι επίσης σχεδιασμένο και ειδικά διαμορφωμένο ώστε να φέρει και να εκτοξεύει τις διαβόητες πυρηνικές τορπίλες – drones «Poseidon», που μπορούν να προκαλέσουν έναν πυρηνικό όλεθρο, ένα ραδιενεργό τσουνάμι.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sevmash, της εταιρείας όπου ναυπηγείται το προηγμένο πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod», δήλωσε ότι οι δοκιμές του «Belgorod» θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτος, γεγονός που σηματοδοτεί την σημαντική αναβάθμιση και ενίσχυση του στόλου υποβρυχίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτός από το Belgorod, αναμένεται η ολοκλήρωση των δοκιμών των πυρηνικών υποβρυχίων «Novosibirsk» και «Knyaz Oleg» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όλες οι εργασίες στα υποβρύχια αυτά είναι εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ έχουν καταγράψει θετική πορεία και αποδόσεις στις δοκιμές, επιβεβαιώνοντας τις προδιαγραφές τους». Υπενθυμίζεται ότι, η κατασκευή του «Belgorod» ξεκίνησε το 1992, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού παρέμεινε εκεί σε ημιτελή κατάσταση για σχεδόν μια δεκαετία, η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην μετατροπή του ως υποβρύχιο ειδικών αποστολών πέμπτης γενιάς.
Η τορπίλη «Poseidon»
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επίσημα το 2012 και στο πλαίσιο της αναβάθμισης, αυξήθηκε κατά 30 περίπου μέτρα το μήκος του «Belgorod», καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς σχεδιάστηκε με σκοπό να μεταφέρει έως και έξι πυρηνικές τορπίλες – drones τύπου «Poseidon».
Η τορπίλη αυτή είναι εξοπλισμένη με θερμοπυρηνική κεφαλή 2 μεγατόνων και μπορεί να κινείται αυτόνομα μετά την εκτόξευση, αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι και 56 κόμβους, σε ακτίνα 10.000 χιλιομέτρων και σε μέγιστο βάθος πλεύσης τα 1.000 μέτρα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι Ρώσοι. Η θερμοπυρηνική κεφαλή του Poseidon έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές, αεροπλανοφόρα ή ακόμα και ομάδες αεροπλανοφόρων. Η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.
Δείτε σχετικό βίντεο με το Poseidon:
Με πληροφορίες από: Defence Blog