Bayraktar Akinci: Στο οπλοστάσιο της Τουρκίας ο «επιδρομέας» [vid]

Ο τουρκικός στρατός θα παραλάβει τα πρώτα του πλήρως λειτουργικά drones Bayraktar Akinci σήμερα Κυριακή, 29 Αυγούστου, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Το Akinci, κατασκευάστηκε από την ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar – η οποία ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Selçuk Bayraktar.

Ο Ερντογάν πιθανότατα θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της Κυριακής και θα κάνει ομιλία, στην οποία -αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν- θα εκθειάζει την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, θα «διαφημίζει» το νέο προς εξαγωγή απόκτημα και θα εμφανίζεται ως ισχυρός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια περιοχή που τα φώτα της δημοσιότητας είναι ούτως ή άλλως στραμμένα, μετά και τα δραματικά γεγονότα στο Αφγανιστάν.

Το Akinci, το οποίο στα τουρκικά σημαίνει «επιδρομέας», είναι πιο προηγμένο από το εμβληματικό τουρκικό Bayraktar TB2, μπορεί να πετάξει ψηλότερα και να παραμείνει στον αέρα περισσότερο, καθώς και να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους, επίσης κατασκευασμένους στην Τουρκία από την εταιρεία Roketsan.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, ο προκάτοχος του Akinci, χάρισαν στην Τουρκία αποφασιστικές στρατιωτικές νίκες στο Ιράκ (εναντίον της ομάδας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK), στη Συρία (εναντίον των συριακών χερσαίων δυνάμεων στο Ιντλίμπ) και στη Λιβύη (κατά της ομάδας του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ).

Τα drones TB2 χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του περασμένου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά από αυτές τις επιτυχίες, η Τουρκία εξάγει drones TB2 στην Ουκρανία και την Πολωνία με αρκετές άλλες χώρες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή: Με πληροφορίες από ahvalnews