Το Ιράν έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη ενός δικτύου από πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας στη Συρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή πληροφόρησης, υπό τον όρο της ανωνυμίας στον ιστότοπο Newsweek, ενώ οι αναφορές «δείχνουν» ότι οι Ιρανοί εργάζονται στην ανάπτυξη των περίφημων συστημάτων αεράμυνας τύπου «Bavar-373».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν προωθεί την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων του στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια, το οποίο έχει κόστος δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και πληγμάτων.
Πράγματι, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες χτυπήματα στη Συρία αλλά σπάνια αναγνωρίζει ή συζητά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις στοχεύουν είτε βάσεις και αποθήκες όπλων που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί και σύμμαχοί τους, όπως η Χεζμπολάχ είτε συστήματα αεράμυνας της Συρίας, τα οποία ωστόσο έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πολύτιμη συνδρομή της Τεχεράνης.
Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρετικά σημαντική είναι η αναφορά της πηγής πληροφόρησης ότι στη Συρία θα αναπτυχθούν τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Bavar-373, γνωστοί και ως οι «ιρανικοί S-300». Αυτά χρησιμοποιούν τα βλήματα τύπου Sayyad 4B, που βάσει των όσων ισχυρίζονται Ιρανοί αξιωματούχοι, έχουν βεληνεκές περίπου 300 χιλιόμετρα και επίσης υποστηρίζεται ότι έχουν την ικανότητα να καταρρίψουν stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, όπως τα F-35I «Adir» που διαθέτει και το Ισραήλ.
Συνεπώς, οι αναφορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν θέλει να «ξεμπερδεύει» με τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και ειδικά με τα F-35I και έτσι έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία για την επιχειρησιακή ανάπτυξη των συγκεκριμένων συστημάτων αεράμυνας όχι μόνο για την προστασία των ίδιων και των συμμάχων τους, αλλά και για την δυνητική αποτροπή των Ισραηλινών μέσω Συρίας.
Φωτογραφίες αρχείου Reuters