Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα και περίφημα τυφέκια παγκοσμίως, το οποίο στην Ελλάδα χρησιμοποιούν οι Έλληνες κομάντο, οι θανατηφόροι ελεύθεροι σκοπευτές, που χάρη στις δεξιότητες και την σκληρή εκπαίδευσή τους έχουν καταφέρει να «δαμάσουν» το «άγριο» τυφέκιο γνωστό ως Barrett.
Το όπλο αυτό, το οποίο είναι γνωστό στους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ ως και «light fifty» λόγω του διαμετρήματος .50 BMG (12,7×99mm ΝΑΤΟ) εντοπίζεται σε στοιχεία ελεύθερων σκοπευτών, των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, με τους χειριστές του να είναι μερικοί από τους πιο θανατηφόρους στρατιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ιστορία του
Το Μ82, τυποποιημένο από τον στρατό των ΗΠΑ ως M107, είναι ένα ημι-αυτόματο τυφέκιο κατά υλικού με λειτουργία ανάκρουσης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία όπλων Barrett Firearms. Σχεδιασμένο ως βαρύ SASR (Special Application Scoped Rifle), χρησιμοποιείται από πολλές μονάδες και στρατούς σε όλο τον κόσμο.
Διάφορες αλλαγές έγιναν στο αρχικό M82A1 για να δημιουργηθεί το M107, με νέα χαρακτηριστικά, όπως ο επιμηκυμένος υποδοχέας αξεσουάρ (διόπτρες κλπ.), η πίσω λαβή, και το αποσπώμενο μονόποδο. Η εταιρεία είχε πρόσφατα επιφορτιστεί με την ανάπτυξη μιας ελαφριά έκδοσης του M107 στο πλαίσιο του « τυφεκίου Αντι-Υλικού ελεύθερου σκοπευτή» του προγράμματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και έχει ήδη καταλήξει σε ένα σχέδιο για την κατασκευή σημαντικών εξαρτημάτων, όπως τον σκελετό-δέκτη και φλογοκρύπτη από ελαφρύτερα υλικά.
Το καλοκαίρι του 2002, το M82 τελικά πέρασε με επιτυχία από τη φάση δοκιμών του στρατού και αφού εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε επίσημα ως το M107. Το M107 χρησιμοποιεί διόπτρα Leupold 4,5 – 14 × 50 Mark 4.
Τα χαρακτηριστικά του
Το δραστικό βεληνεκές του M107 είναι 1.830 μέτρα (2.000 Yd). Η μέγιστη εμβέλεια αυτού του όπλου είναι 4.000 μέτρα (4.400 Yd), όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή προς τον χρήστη. Το διαμέτρημα των .50 BMG (και μεγαλύτερο) έχει τη δυνατότητα να διανύει μεγάλες αποστάσεις, αν πυροδοτηθεί με «τρόπο πυροβολικού», που καθιστά αναγκαία την τήρηση των μεγάλων περιθωρίων ασφαλείας κατά την πυροδότηση σε μια μεγάλη ακτίνα.
Τον Οκτώβριο του 2010, η εταιρεία ανέφερε ανεπίσημα ότι παραγωγή του M107 είχε σταματήσει και τον Ιανουάριο του 2011, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο διάδοχός του, το M107A1 ήταν διαθέσιμο για εμπορική διάθεση. Οι σημαντικές βελτιώσεις του περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους κατά 5 κιλά, έναν νέο κυλινδρικό φλογοκρύπτη τιτανίου, αλλά και κάννη από τιτάνιο, ρυθμιστικό κλειδί συστήματος ανάκρουσης που επιτρέπει το όπλο να λειτουργεί με αναστολέα-σιγαστήρα σχεδίασης Barrett, και άλλες λειτουργικές τροποποιήσεις που αυξάνουν την αντοχή στην χρήση του.
Τα τουφέκια Barrett M82 αγοράστηκαν από διάφορες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από τουλάχιστον 30 χώρες, όπως το Βέλγιο, Χιλή, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τζαμάικα, Μεξικό, Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες.
Δείτε πλάνα σχετικά με τους Έλληνες ελεύθερους σκοπευτές:
Με πληροφορίες από: Military Today / Φωτογραφία εξωφύλλου InTime News