Η αποτυχία της συγχώνευσης μεταξύ των ομίλων αεροναυτικής και άμυνας EADS και BAE Systems δεν θα βλάψει τη σχέση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
»Η αποτυχία της συγχώνευσης μεταξύ της EADS και της BAE Systems δεν θα επηρεάσει αρνητικά την γαλλογερμανική φιλία», υπογραμμίζει ο υπουργός.
»Θα συνεργαστούμε το ίδιο καλά και με το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης όπως και πριν με τους Γάλλους εταίρους μας», πρόσθεσε.
Από το Λονδίνο η BAE Systems διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι έχει ένα «εξαιρετικό μέλλον» παραμένοντας «ανεξάρτητη» μετά την αποτυχία της συγχώνευσης της με την EADS.
»Η BAE Systems είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος όμιλος με σαφή στρατηγική και ένα λαμπρό μέλλον ως ανεξάρτητη εταιρεία», γράφουν ο πρόεδρος του ομίλου Ντικ Όλβερ, και ο γενικός του Διευθυντής, Ίαν Κινγκ, σε επιστολή τους προς τους εργαζομένους, τους πελάτες, τους μετόχους και τους προμηθευτές του ομίλου.
»Έτσι ήταν τα πράγματα πριν συμμετάσχουμε στις συζητήσεις μας με την EADS και αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», τόνισαν δηλώνοντας «περήφανοι για αυτό που έχει υλοποιήσει η ΒΑΕ Systems και εκφράζοντας αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο».
Ο κ. Όλβερ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο όμιλός του «δεν ψάχνει για μια άλλη ευκαιρία», ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι η BAE αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον και θα πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της μετά από αυτή την αποτυχία.
Όμως ο γάμος της «BAE Systems και της EADS θα είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που θα ήταν καλύτερη από ότι το άθροισμα των μερών της», σύμφωνα με αυτούς, επειδή ο νέος όμιλος θα είχε »πρόσβαση σε νέες αγορές», θα ήταν λιγότερο ευάλωτος στους κύκλους της άμυνας και της πολιτικής αεροναυτικής και θα «ήταν σε θέση να παίξει επί ίσοις όροις με τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ομίλους του τομέα της άμυνας.
»Δυστυχώς, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας και μια πολύ σκληρή δουλειά από την πλευρά των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», τονίζουν οι δυο αξιωματούχοι.
Όμως και ο Τομ Έντερς το «αφεντικό» της EADS θέλει να αρχίσει και πάλι από την αρχή μετά την αποτυχία της συγχώνευσης της με BAE Systems αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει την έλλειψη ενδιαφέροντος της Γερμανίας για τη βιομηχανία του, εκτιμούν οι αναλυτές.
»Η μεγάλη μας εταιρεία θα συνεχίσει σε νέους ορίζοντες και νέες επιτυχίες, ας κάνουμε σχέδια για το μέλλον», γράφει ο Γερμανός αξιωματούχος στους 133.000 υπαλλήλους του αφότου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει χθες Τετάρτη το φιλόδοξο έργο του.
Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου εξέφρασε σήμερα την «πλήρη υποστήριξη» του και ενέκρινε την προσπάθειά του για εξισορρόπηση προς τις αμυντικές δραστηριότητες του ομίλου που βασίζεται σε περισσότερο από τα δύο τρίτα στα εμπορικά αεροσκάφη της Airbus.