B-52H: Το αμερικανικό βομβαρδιστικό παρουσιάζει το φορτίο του [pic]

Η τελευταία έκδοση των διάσημων αμερικανικών μαχητικών B-52H δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή με την δύναμη βομβών που διαθέτει. 

Σε πρόσφατα πλάνα που δημοσίευσε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF), τα ιστορικά βομβαρδιστικά επιδεικνύουν νάρκες τύπου QS64-ER (Quickstrike-ER Winged Standoff) 2.000 λιβρών, κατά τη διάρκεια μιας επιχειρησιακής επίδειξης στην 57η Πτέρυγα Αεροπορικής Διοίκησης.

Το QS64-ER συνδυάζει κοινά πυρομαχικά άμεσης επίθεσης (JDAM), αλλά επιπρόσθετα ένα σύστημα προώθησης με πτερύγια και μια μπαταρία που προσφέρει την δυνατότητα να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις με απόλυτη ακρίβεια, μετά την ανάπτυξή της από μεγάλο υψόμετρο.

Πρόκειται για ένα όπλο που είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του NATO, ενισχύει τον βαθμό διαλειτουργικότητας στις επιχειρήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε αεροσκάφος με δυνατότητα JDAM.

Το τέλος των B-52H

Ο στόλος B-52H της αμερικανικής Αεροπορίας θα είναι περίπου 90 ετών το 2050. Το 2050 είναι ίσως το τέλος της πορείας για το παλαιό αυτό βομβαρδιστικό, καθώς τα αεροσκάφη τελικά απλά δεν θα αντέχουν άλλο.

Ακόμα κι έτσι, είναι πιθανό ότι δεν προλάβουν όλα τα υπάρχοντα B-52Η να φτάσουν μέχρι το 2050. Θα υπάρξουν κάποια ατυχήματα ενώ κάποια αεροσκάφη θα χρειαστούν επισκευές που δεν θα συμφέρει να επισκευαστούν και θα κανιβαλλιστούν ή τεθούν σε αποθήκευση.

Στις τάξεις της αμερικανικής Αεροπορίας κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο τη δεκαετία του ΄90. Ότι ένας πιλότος Β-52Η θα ήταν πιθανό να πετάξει με το ίδιο ακριβώς αεροσκάφος που πετούσε ο πατέρας του. Μέχρι τη δεκαετία του 2040 θα είναι θεωρητικά πιθανό για ένα νέο πιλότο Β-52Η να πετάξει με το ίδιο αεροπλάνο που πετούσε όχι απλά ο παππούς του, αλλά ο προπάππους του.

Πηγή: Defence Blog