B-2 Spirit: Ξανά «στον αέρα» τα stealth βομβαρδιστικά της USAF μετά από έξι μήνες καθήλωσης [vid]

Τα stealth βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2 Spirit της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επέστρεψαν σε υπηρεσία μετά από πέντε μήνες καθήλωσης, εξαιτίας ενός ατυχήματος τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Διοίκηση Global Strike της Πολεμικής Αεροπορίας (AFGSC) επιβεβαίωσε την επανέναρξη των πτήσεων των B-2, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με τα βομβαρδιστικά στη βάση τους.

«Ο πτέραρχος Thomas A. Bussiere, Διοικητής της AFGSC, ανακοίνωση την λήξη της προληπτικής καθήλωσης ασφαλείας του στόλου B-2 στις 18 Μαΐου. Η παύση πτήσεων του στόλου ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 και το αεροσκάφος B-2A Spirit ξανάρχισε να πετάει σήμερα», σύμφωνα με ανακοίνωση της AFGSC.

«Καθόλη τη διάρκεια της παύσης ασφαλείας του στόλου, η ικανότητά μας να εκτελέσουμε την αποστολή μας δεν σταμάτησε. Ο στόλος των B-2 μπορούσε να πραγματοποιήσει αποστολές κατόπιν εντολής του Προέδρου των ΗΠΑ ή προς υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Διοίκησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της 509ης πτέρυγας βομβαρδιστικών είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το B-2 «παρουσίασε δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της πτήσης ρουτίνας» και υπέστη ζημιά στον διάδρομο μετά από αναγκαστική προσγείωση. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε τραυματισμός του πληρώματος.

Αυτό το περιστατικό ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 15 μήνες που υπήρξε έκτακτη ανάγκη με το B-2 στην αεροπορική βάση Whiteman. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη με ένα stealth βομβαρδιστικό στην ίδια βάση, με αποτέλεσμα να βγει εκτός από τον διάδρομο.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα ατυχήματα, τις ζημιές που έχουν υποστεί τα βομβαρδιστικά, καθώς και τι συνέβαλε στην επανέναρξη των πτήσεων.

Με πληροφορίες από: The Drive