B-2 Spirit: Τα stealth βομβαρδιστικά της USAF κάνουν επίδειξη ισχύος στον Ινδο-Ειρηνικό [vid]

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα stealth βομβαρδιστικά B-2 Spirit έφτασαν στη Βασιλική Αεροπορική Βάση Άμπερλι της Αυστραλίας στις 10 Ιουλίου 2022.

Τα σπάνια stealth βομβαρδιστικά της USAF προσγειώθηκαν στο Κουίνσλαντ σε μια επίδειξη δύναμης, καθώς οι αυστραλιανές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τα κινεζικά πλοία στον Ινδο-Ειρηνικό.

Τουλάχιστον τέσσερα βομβαρδιστικά – των οποίων ο μοναδικός σχεδιασμός τα καθιστά ουσιαστικά αόρατα στην ανίχνευση ραντάρ – πέταξαν 14.000 χιλιόμετρα από την αμερικανική βάση τους στο Μιζούρι σε «αποστολή εκπαίδευσης και στρατηγικής αποτροπής για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Το ταξίδι, που έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Enhanced Air Cooperation με την RAAF, πραγματοποιείται καθώς η αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Parramatta καταδιώχθηκε από τον κινεζικό στρατό στα διεθνή ύδατα.

Η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ διεξάγει τακτικά επιχειρήσεις με τα βομβαρδιστικά B-2 σε όλο τον κόσμο ως απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ στη συλλογική άμυνα. Αυτή η ανάπτυξη είναι σύμφωνη με τους στόχους της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής και επιτρέπει σε διαφορετικούς τύπους στρατηγικών βομβαρδιστικών να επιχειρούν στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

«Αυτή η ανάπτυξη του B-2 στην Αυστραλία καταδεικνύει και ενισχύει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της δύναμης κρούσης μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Andrew Kousgaard, διοικητής της 393ης μοίρας βομβιστικών εκστρατειών. «Ανυπομονούμε να εκπαιδεύσουμε και να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητά μας με τους συμμάχους μας στην RAAF, αλλά και με τους εταίρους μας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό καθώς εκπληρώνουμε τους στόχους της PACAF».

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Daily Mail