B-2: «Μήνυμα» στο Ιράν μέσω Υεμένης έστειλαν οι ΗΠΑ με το stealth αεροσκάφος – Φόβητρο οι βόμβες «MOP» [pics, vid]

Για πρώτη φορά μετά το 2017, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανέπτυξε stealth βομβαρδιστικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου B-2 Spirit για χτυπήσει στρατηγικής σημασίας στόχους και θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ωστόσο φαίνεται πως η συγκεκριμένη αποστολή είχε διττό στόχο.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Stealth βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2 πραγματοποίησαν πλήγματα ακριβείας σε πέντε υπόγειες αποθήκες, με ενισχυμένη θωράκιση, στις οποίες οι Χούθι είχαν τοποθετήσει όπλων και εξαρτήματα οπλικών συστημάτων, με τα οποία χτυπούν πολιτικά και στρατιωτικά πλοία στην περιοχή».

Η «ύποπτη» ανακοίνωση των ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο τονίζει επίσης: «Με την επίθεση αυτή, οι αμερικανικές δυνάμεις απέδειξαν την ικανότητα να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι εχθροί προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το πόσο καλά θαμμένες και οχυρωμένες είναι. Η χρήση βομβαρδιστικών B-2 καταδεικνύει τις παγκόσμιες δυνατότητες κρούσης των ΗΠΑ για να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών των στόχων όταν είναι απαραίτητο, οποτεδήποτε, οπουδήποτε».

Η «ύποπτη» περιγραφή της αποστολής από το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει σαφές «μήνυμα» ισχύος και αποτροπής όχι μόνο στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αλλά και στο Ιράν, υποστηρίζουν Αμερικανοί αναλυτές, διότι η σπάνια χρήση των βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου B-2 συνδέεται άμεσα με το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι άλλων αμερικανικών βομβαρδιστικών και αυτό είναι τα πυρομαχικά με τα οποία εξοπλίζονται.

Οι βόμβες «MOP»

Ειδικότερα, τα B-2 είναι τα μοναδικά βομβαρδιστικά που μπορούν να φέρουν τις «bunker buster» βόμβες τύπου GBU-57 Massive Ordnance Penetrator, γνωστές και ως «MOP».

Πρόκειται για εξαιρετικά πολύτιμα και εξειδικευμένα πυρομαχικά, που ζυγίζουν 30.000 λίβρες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα από οποιαδήποτε άλλη συμβατική βόμβα στον κόσμο, για να καταστρέψουν υπόγειες βάσεις με ενισχυμένη θωράκιση, που λειτουργούν ως αποθήκες όπλων, κέντρα διοίκησης – ελέγχου και κρησφύγετα ηγετών, μια πρακτική για την οποία «φημίζεται» και το Ιράν.

Τα stealth βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2 μπορούν φυσικά να μεταφέρουν και άλλων ειδών βόμβες και πυρομαχικά, ωστόσο η αναλυτική περιγραφή του Πενταγώνου, σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία της κλιμάκωσης των εντάσεων λόγω των επικείμενων αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά και την ανάπτυξη αμερικανικών αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων THAAD σε ισραηλινό έδαφος, έχουν οδηγήσει τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ έστειλαν «μήνυμα» αποτροπής στην Τεχεράνη μέσω Υεμένης.

Ακόμα δηλαδή και στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήθηκαν βόμβες τύπου «MOP», η σκέψη και μόνο ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να τις χρησιμοποιήσουν, αφού πλέον αναπτύχθηκαν τα B-2 στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό, φόβο και ανησυχία στο Ιράν και η άκρως αναλυτική ανακοίνωση των ΗΠΑ είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο.

Γράφημα με την διεισδυτικότητα της βόμβας «MOP» σε συνάρτηση με το βάθος του στόχου, συγκριτικά με άλλες βόμβες.                    Πηγή: Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει μόνο 19 λειτουργικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2, τα οποία πρόσφατα εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναβάθμισης, που προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση βελτιωμένων λειτουργικών συστημάτων, λογισμικών, νέων πιλοτηρίων, συστημάτων αυτοπροστασίας ώστε να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων μέχρι την αντικατάστασή τους από τα καινούργια stealth βομβαρδιστικά αεροσκάφη έκτης γενιάς τύπου B-21 Raider από το 2030.

Με πληροφορίες από: TWZ