B-2: «Αναγέννηση» των stealth στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών των ΗΠΑ με πρόγραμμα αναβάθμισης

Τα θρυλικά stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2 Spirit της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) θα αναβαθμιστούν από την κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman, με στόχο να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής αποτροπής των ΗΠΑ, ως βασικό στοιχείο της περίφημης «πυρηνικής τριάδας».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «War Zone» το πρόγραμμα αναβάθμισης «Spirit Realm – SR 1» θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση μιας ανοιχτής αρχιτεκτονικής συστημάτων που θα επιτρέπει στα στρατηγικά βομβαρδιστικά να εκτελούν αποστολές στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, μέχρι την αντικατάστασή τους από τα καινούργια stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-21 Raider, στο τέλος της δεκαετίας.

Για ευνόητους λόγους, η Northrop Grumman δεν αποκάλυψε πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ωστόσο έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και ότι κύριος στόχος είναι η εγκατάσταση βελτιωμένων λειτουργικών συστημάτων, λογισμικών και πιλοτηρίων, ενώ επίσης θα ενισχυθούν τα συστήματα προστασίας των αεροσκαφών B-2.

Άλλες αναβαθμίσεις θα αφορούν τα συστήματα επικοινωνιών και ενδεχομένως του αισθητήρες και τα ραντάρ, ενώ αξιωματικός της USAF δήλωσε ότι με το πρόγραμμα «Spirit Realm» θα «ανοίξει ο δρόμος» για την ενσωμάτωση νέων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στα βομβαρδιστικά τύπου B-2, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά χερσαίων στρατηγικών στόχων με συμβατικά οπλικά συστήματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά τα όπλα πιθανώς περιλαμβάνουν την καινούργια βόμβα τύπου GBU-72/B των 5.000 λιβρών, η οποία διαθέτει πολεμική κεφαλή διάτρησης και σύστημα καθοδήγησης GPS όπως οι βόμβες κατηγορίας JDAM. Επίσης δεν αποκλείεται και ο εξοπλισμός τους με υπερηχητικούς πυραύλους cruise για πλήγματα ακριβείας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει πλέον μόνο 19 πλήρως λειτουργικά βομβαρδιστικά τύπου B-2.

Με πληροφορίες από: TWZ / Φωτογραφίες USAF