Αυτοψία σε βάσεις F-35 ξεκινά η Πολεμική Αεροπορία: Οι επόμενες κινήσεις μέχρι να αποκτηθούν τα stealth μαχητικά

*Του Κώστα Σαρικά

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός του Αεροπορικού Επιτελείου για την υλοποίηση του προγράμματος απόκτησης των 20 πρώτων stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Η αρμόδια «task force», το ειδικό κλιμάκιο αξιωματικών που έχει ήδη συγκροτηθεί από το ΓΕΑ, εργάζεται εντατικά με πρώτο στόχο την μετατροπή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα στην πλέον σύγχρονη Αεροπορική Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των αεροσκαφών που αλλάζουν επίπεδο στα «μπλε φτερά».

Μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι οι αυτοψίες του κλιμακίου σε Αεροπορικές Βάσεις ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει και επιχειρούν με τα μαχητικά 5ης γενιάς. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η «task force» των ελληνικών F-35 αναμένεται να επισκεφθεί τις Βάσεις Skrydstrup και Orland σε Δανία και Νορβηγία αντίστοιχα, αλλά και το Lakenheath στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου φιλοξενούνται τα F-35 της US Air Force.

Τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα σχηματίσουν πλήρη εικόνα από τις εγκαταστάσεις των Βάσεων, την οργάνωση και τα μέτρα ασφάλειας. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους Συμμάχους για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τα διαβαθμισμένα μαχητικά και θα μεταφέρουν όλα τα στοιχεία στο Αεροπορικό Επιτελείο. Στόχος είναι τα συμπεράσματα να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη προετοιμασία της 117 Πτέρυγας Μάχης, ώστε να υποδεχθεί στα τέλη της δεκαετίας τα ελληνικά F-35.

Η ολοκλήρωση της μεγάλης ΝΑΤΟϊκης άσκησης «Ramstein Flag 24» στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας ανοίγει πλέον το δρόμο για τον τελικό έλεγχο-αυτοψία του αρμόδιου κλιμακίου των Αμερικανών. Τα Στελέχη της USAF και του Joint Strike Fighter Program θα επισκεφθούν την «φωλιά» των stealth μαχητικών στην Ελλάδα για το απαραίτητο «Sight Survey», τον επιτόπιο δηλαδή έλεγχο των εγκαταστάσεων της Βάσης.

Στην «ακτινογραφία» της 117 Πτέρυγας Μάχης θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου η Βάση να πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και να πιστοποιηθεί. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, όλα τα έργα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, θα αναλάβει να εκτελέσει η Πολεμική Αεροπορία αναθέτοντας το πρόγραμμα σε εργολαβική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα F-35, με τους πρώτους υπολογισμούς να τοποθετούν την ολοκλήρωση του προγράμματος έως το 2028.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται η κατασκευή νέων διαδρόμων, κατασκευή νέων shelter, ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, εργασίες στα υπόστεγα συντήρησης, κατασκευή νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων για το προσωπικό της Βάσης.

Σημαντικές εργασίες προβλέπονται και για την ασφάλεια του αεροδρομίου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα, δίκτυο από κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης αλλά και drones που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Αεροπορικής Βάσης. Η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών είναι απαραίτητη, όπως και η χρησιμοποίηση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και αεροβοηθημάτων για την προσέγγιση των μαχητικών.

«Γεύση» πάντως από τα μαχητικά F-35 και τις απαιτήσεις που έχουν προκειμένου να επιχειρούν πήραν τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας από την παρουσία των αμερικανικών stealth μαχητικών κατά τη διάρκεια της «Ramstein Flag 24».