«Χρυσό» συμβόλαιο που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ανέθεσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Chemring Sensors& Electronic Systems Inc. με έδρα τη Βιρτζίνια για την παραγωγή και παράδοση νέων συστημάτων εντοπισμού ναρκών.
Το όχημα εντοπισμού ναρκών Husky VMMD (Vehicle-Mounted Mine Detection) κατασκευάζεται από την Νοτιοαφρικανική εταιρία DCD Protected Mobility και έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ δημοφιλές όχημα άρσης νακροπεδίων και συναφών εκδόσεων έχοντας επιτύχει πολλές πωλήσεις σε χώρες του εξωτερικού.
Το μοναδικό του σχέδιο και η ανθεκτικότητά του που εξασφαλίζουν την επιβίωσή του σε περιβάλλον ναρκοπεδίων, όπου άλλα οχήματα αδυνατούν να επιχερήσουν, το καθιστούν ιδανική επιλογή για το ιδιαίτερο είδος λειτουργίας που καλείται να επιτελέσει.
Οι παραδόσεις των οχημάτων αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Αυγούστου του 2022.
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η δράση των συγκεκριμένων οχημάτων στο Αφγανιστάν:
Το όχημα Husky έλκει την καταγωγή του από σχέδια της δεκαετίας του 1960 στις απαιτητικές συγκρούσεις στη Ν. Αφρική όπου η ευρεία χρήση ναρκοπεδίων και εκρηκτικών μηχανισμών έκαναν την αντοχή των οχημάτων σε εκρήξεις και την επιβίωση αυτών και των πληρωμάτων τους πρωταρχικής σημασίας. Η πρώτη του έκδοση εμφανίστηκε το 1970 επηρεάζοντας σειρά οχημάτων με το ανθεκτικής σχεδίασης σχήματος ‘V’ σκάφος του ενώ η παρούσα του εξελιγμένη του έκδοση βγήκε μέσα στη δεκαετία του 1990.
Το 1997 μετά από χρόνια συνεργασίας με αμερικανικές ετιαρίες, ο Αμερικανικός Στρατός ζήτησε τα πρώτα δοκιμαστικά οχήματα εντοπισμού ναρκών και η κατασκευάστρια νοτιοαφρικανική DCD συνεργάστηκε με την αμερικανική Critical Solutions International (CSI) για το σύνολο οχήματος και συστημάτων εντοπισμού.
Χρειάστηκαν 20 χρόνια εξαντλητικών δοκιμών, βελτιώσεων και αναβαθμίσεων που προσέφεραν τις εκδόσεις Husky Mk III και Husky 2G αλλά πλέον ο Στρατός των ΗΠΑ νιώθει έτοιμος να εντάξει πλήρως στις τάξεις του τα οχήματα ως πρώτης τάξεως συστήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. To νέο σύνολο εξοπλισμού της Chemring Sensors and Electronic Systems αναβαθμίζει τις ικανότητες εντοπισμού των τελευταίας τεχνολογίας απειλών τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Πηγή: Defence Blog / AR