Μία συμφωνία που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήρθε στο φως σήμερα, με τα ισραηλινά Drones Heron να ενισχύουν την ελληνική παρουσία στους ουρανούς.
Η είδηση απασχόλησε τον παγκόσμιο τύπο, φτάνοντας μέχρι τους New York Times, ως μία συμφωνία που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να μειώσει την τουρκική προκλητικότητα.
Η εν λόγω αμυντική συμφωνία, υπεγράφη ψηφιακά λόγω των περιορισμών λόγω κορωνοϊού ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α). και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστράτηγου (ε.α) Udi Adam.
Η σύμβαση ανέρχεται στα 44,5 εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τα επόμενα χρόνια. Η παραλαβή των UAV θα ξεκινήσει μετά από έξι μήνες με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εντάσσονται στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα ισραηλινά Heron αποτελούν απάντηση στην ανάπτυξη τουρκικών drones στον Έβρο και το Αιγαίο.
Τα Heron μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους. σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η λειτουργική διαμόρφωση του συστήματος Heron αποτελείται από ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και από ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα κι ένα πακέτο «ηλεκτρονικής νοημοσύνης». Εφοδιασμένο με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, το Heron προσφέρει εκτεταμένη επιχειρησιακή αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος σεναρίων, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και διάσωση, η διαχείριση καταστροφών κλπ.
«Επεκτείνονται οι εξαιρετικές αμυντικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. Θεωρούμε μεγάλης σημασίας την επιλογή της Ελλάδας να εξοπλίσει τις δυνάμεις της με ένα ισραηλινό σύστημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης κορωνοϊού», δήλωσε ο Yair Kulas, επικεφαλής του Οργανισμού Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.