«Αυτή είναι η αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε με την Ελλάδα» – Τι λένε οι Ρώσοι

Τα ρωσικά ΜΜΕ αφιέρωσαν αρκετά ρεπορτάζ τους στην επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκεϊ Σοϊγκού στην Αθήνα και στην συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως παρουσιάζουν την τεχνική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας.

Ο  Γιούρι Γκαβρίλοφ, από τη Ροσσίσκαγια Γκαζέτα γράφει:

Συμφωνία που καλύπτει από τις προμήθειες όπλων στην Ελλάδα και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, μέχρι την υποστήριξη του εξοπλισμού μετά τη λήξη της εγγύησής του, υπέγραψαν Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Σοϊγκού

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο έλληνας ομόλογός του Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία για προμήθειες στρατιωτικού χαρακτήρα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τη θέσπιση νέων κανόνων, βάσει των οποίων θα πωλούνται όπλα και άλλα τεχνικά μέσα στην Ελλάδα. Οι υπουργοί δεν αποκάλυψαν δημοσίως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Έγινε όμως γνωστό, ότι η συμφωνία καλύπτει ολόκληρο των κύκλο, από τις προμήθειες όπλων στην Ελλάδα και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, μέχρι την υποστήριξη του εξοπλισμού μετά τη λήξη της εγγύησής του.

Ο υφυπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ανέφερε στον ανταποκριτή της Ροσσίσκαγια Γκαζέτα ότι το έγγραφο αυτό ήρε όλα τα υφιστάμενα εμπόδια στη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, προσάρμοσε στη σημερινή πραγματικότητα τη ρυθμιστική και νομική βάση της συνεργασίας που προϋπήρχε από το 1994. Η νέα συμφωνία δεν ακυρώνει την προηγούμενη, αλλά τη συμπληρώνει.

Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά και εκτιμούν σε υψηλό βαθμό την αξιοπιστία και τα πολεμικά χαρακτηριστικά των ρωσικών ναυτικών εξοπλισμών. Πριν από μερικά χρόνια τα ρωσικά αποβατικά σκάφη με φουσκωτό στρώμα τύπου Zubr ((hovercraft) προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι ικανά να αναπτύσσουν ταχύτητα έως 60 μίλια/ώρα, είναι ιδανικά για την προστασία των πολυάριθμων ελληνικών νησιών.

Οι φρουροί του Αιγαίου

Το καθένα από αυτά μπορεί να μεταφέρει τρία άρματα μάχης Τ-80, είτε 8 BMP, είτε 10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με 140 στρατιώτες της αποβατικής δύναμης, ή σε τελική ανάλυση, απλώς να μεταφέρουν ταχύτατα ένα ολόκληρο τάγμα με τον πλήρη εξοπλισμό του. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, εξηγεί γιατί οι Έλληνες ενδιαφέρονται να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο στο δυναμικό του στόλου τους τα πλοία αυτά.

Η Ελλάδα διαθέτει περίπου δυο χιλιάδες νησιά και πάνω-κάτω τα μισά από αυτά κατοικούνται. Ωστόσο, -αν θυμηθούμε και την κρίση των Ιμίων- για τον Έλληνα μια ξένη σημαία σε έναν μοναχικό βράχο στη θάλασσα, αποτελεί εφιάλτη. Σε κάποιο βαθμό, τα ρωσικά Zubr μπορούν να βοηθήσουν ώστε αυτοί οι εφιάλτες να μην γίνουν πραγματικότητα.

Όμως, ακόμη και το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα έχει ανάγκη από συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Η Αθήνα, ασφαλώς, θα προέβαινε μετά χαράς σε μια τέτοια ανανέωση με τη βοήθεια του ρωσικού ναυτικού οπλοστασίου. Το ταμείο της Ελλάδας όμως διαθέτει ελάχιστα χρήματα. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες -και όχι μόνο υπό αυτές- να βοηθήσει.

Αντιαεροπορική άμυνα

Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που αγοράζει ρωσικά αμυντικά συστήματα. Και όχι μόνο για το ΠΝ. Με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Ελλάδα δημιούργησε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή το καλύτερο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στη Μεσόγειο. Τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AKM, Tor M-1, σε συνδυασμό με την εξαγωγική έκδοση του S-300, το S-300 PMU-1, «κλείδωσαν» το αρχιπέλαγος από αεροπορικές επιθέσεις προερχόμενες από μεγάλα ύψη και αποστάσεις. Και τώρα, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ανανεώσει ή να εκσυγχρονίσει το σύστημα της αντιαεροπορικής της άμυνας. Ενώ γενικότερα, οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όσον αφορά την καθιέρωση μιας αληθινά εταιρικής σχέσης προς όφελος της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η διευθέτηση των στρατιωτικοτεχνικών θεμάτων αποτέλεσε τη μερίδα του λέοντος στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του κ. Σοϊγκού στην Ελλάδα. Ο ρώσος υπουργός άμυνας είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα

Διαβάστε ακόμη:

Τι ζήτησε η Ελλάδα από τη Ρωσία; Η αδυναμία της Αθήνας να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες της


Οι Ρώσοι θέλουν να επισκευάζουν πολεμικά τους πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία