Αυστραλία: Εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της με 100 τακτικά drones τύπου Vector και CorvoX

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να δαπανήσει 94,9 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά εκατοντάδων τακτικών drones, τα γερμανικής κατασκευής Vector και τα εγχώριας κατασκευής CorvoX.

Ο υπουργός αμυντικών προμηθειών, Pat Conroy, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου όπου κατέστησε σαφές ότι η επένδυση σε περισσότερα από 100 drones αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον εξοπλισμό των Αυστραλιανών στρατευμάτων με αυτόνομα συστήματα drone, στο πλαίσιο των συνεχόμενα μεταβαλλόμενων απειλών στα σύγχρονα πεδία μάχης.

«Και τα δύο συστήματα θα αναπτυχθούν το επόμενο έτος για τις ένοπλες δυνάμεις μας, επιδεικνύοντας και πάλι την ταχύτητα στην οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση», δήλωσε ο Conroy από την Μελβούρνη.

«Αυτά τα drones έρχονται να συμπληρώσουν άλλες πρόσφατες ανακοινώσεις που κάναμε για άλλες δυνατότητες, είτε πρόκειται για την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό, την περαιτέρω επένδυση στο Ghost Bat, ένα μαχητικό αεροσκάφος συνεργασίας τύπου Loyal Wingman ή το Ghost Shark, ένα εξαιρετικά μεγάλο αυτόνομο υποβρύχιο σκάφος». Η Αυστραλία σχεδιάζει να δαπανήσει τουλάχιστον 690 εκατομμύρια δολάρια σε τακτικά drones για τον στρατό της.

Το ​μη επανδρωμένο αεροσκάφος Vector, που κατασκευάζεται από την Quantum-Systems, έχει εμβέλεια 35 χιλιομέτρων και κατηγοριοποιείται ως drone μεσαίας εμβέλειας.

Από την άλλη, το CorvoX της Sypaq Systems μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα (VTOL), διαθέτει δύο κινητήρες και μπορεί να φέρει δύο διαφορετικούς αισθητήρες. Είναι επίσης ικανό να λειτουργεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα δύο νέα drones θα παραδοθούν το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση.

Πηγή: Sypaq

«Η παράδοση αυτών των μη επανδρωμέναν εναέριων συστημάτων το 2025, εντός ενός έτους από την έγκριση του έργου, αποτελεί μια σημαντική απόδειξη της ισχυρής συνεργασίας Άμυνας και βιομηχανίας και πρόθεση να ενισχύσουμε την ταχύτητα με την οποία εισάγουμε δυνατότητες για την υποστήριξη των τρεχουσών και μελλοντικών αμυντικών απαιτήσεων», τόνισε ο Conroy σε δήλωσή του.

Πηγή: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου Reuters