AW249: Αποκαλυπτήρια για το νέο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς της Leonardo [pics, vids]

Το νέο επιθετικό ελικόπτερο της Leonardo, το AW249 Fenice, έκανε τα επίσημα αποκαλυπτήριά του στην αμυντική έκθεση Eurosatory στο Παρίσι, στις 18 Ιουνίου 2024.

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το AW129 Mangusta, το ελικόπτερο διαθέτει μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα, μεγαλύτερη αντοχή στην επιχειρησιακή περιοχή και αυξημένη ευελιξία και εύκολο χειρισμό υπό όλες τις συνθήκες.

Το AW249 τροφοδοτείται από δύο κινητήρες turboshaft General Electric CT7-8E6 περίπου 2.500 ίππων ο καθένας. Διαθέτει μέγιστη ταχύτητα 287 χιλιομέτρων την ώρα και μέγιστη λειτουργική εμβέλεια 796 χιλιομέτρων.

Στην καρδιά του συστήματος ελέγχου πτήσης (FCS) βρίσκεται ένα Σύστημα Διαχείρισης Πεδίου Μάχης (BMS) επόμενης γενιάς που ενσωματώνει την απόκτηση και την επεξεργασία δεδομένων για τη βελτίωση της διοίκησης και του ελέγχου μιας στρατιωτικής μονάδας. Μπορεί να επεξεργαστεί και να συνδυάσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να τα μεταφέρει στο πλήρωμα μέσω ενός σύγχρονου πιλοτηρίου εξοπλισμένου με Integrated Helmet Display System (IHDS), το οποίο εμφανίζει στοιχεία και πληροφορίες απευθείας στο κράνος του πιλότου.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία, η Leonardo ενσωμάτωσε στο ελικόπτερο συστήματα με Τεχνητή Νοημοσύνη. Το AW249 διαθέτει συστήματα πρόβλεψης ικανά να βελτιστοποιούν τις δραστηριότητες συντήρησης. Για παράδειγμα, για φθαρμένα εξαρτήματα, η υποχρεωτική συντήρηση θα επιτρέψει τον υπολογισμό των διαφορετικών πιθανών αστοχιών ή τη διατήρηση της κατάστασης απόδοσης με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους και συνθήκες.

Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες υπολογισμού και μνήμης του ελικοπτέρου, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέπει στη συνέχεια τον υπολογισμό, τον συσχετισμό και την ενημέρωση παραμέτρων, όπως το ύψος, η ταχύτητα και η παρουσία εμποδίων σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας ότι το ελικόπτερο μπορεί να εντοπίσει τις πιο ασφαλείς διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει.

Το AW249 που αναπτύσσεται για τον Ιταλικό Στρατό, είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών θα εκτελεί αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης (ISTAR) και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Πρόκειται να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των επιθετικών ελικοπτέρων AW129 Mangusta του ιταλικού στρατού. Ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση στις 12 Αυγούστου 2022. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, με τις παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί για το 2027.  

Πηγή / Φωτογραφίες Leonardo