AW149 και Hellfire: Η Πολωνία εξοπλίζει τα νέα ελικόπτερα με πυραύλους αέρος -εδάφους

Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι τα νέα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW149 θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-114 Hellfire. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Αεροπορία Στρατού της Πολωνίας, που έγινε πραγματικότητα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προμήθεια των περίφημων πυραύλων, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Πολωνία είχε αιτηθεί την προμήθεια 800 πυραύλων αέρος – εδάφους τύπου AGM-114R2 Hellfire, καθώς επίσης και τέσσερις πυραύλους τύπου M36 Hellfire Captive Air Training Missiles (CATM). Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται ακόμα ανταλλακτικά, και εξοπλισμός για την υποστήριξη του προγράμματος, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Η ενσωμάτωση των πυραύλων αέρος – εδάφους τύπου Hellfire στα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW149 θα επιτρέπει στις δυνάμεις του πολωνικού Στρατού Ξηράς να εξουδετερώνει εχθρικούς στόχους στο έδαφος, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και κέντρα διοίκησης και ελέγχου, ενώ ακόμα θα ενισχύσει την ικανότητα των Πολωνών σε αποστολές όπως εγγύς αεροπορική υποστήριξη φίλιων δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει συνάψει συμφωνία αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά συνολικά 32 ελικοπτέρων τύπου AW149.

Τα χαρακτηριστικά του Hellfire

Τα αρχικά AGM της επίσημης ονομασίας του AGM-114 σημαίνουν «Air-Ground Missile» δηλαδή πύραυλος αέρος – εδάφους, ενώ το ψευδώνυμο Hellfire προέκυψε από την χαρακτηριστική ορολογία του «Heliborne, Laser, Fire and Forget Missile» πρόκειται δηλαδή για βλήμα το οποίο μετά την εκτόξευσή του, κατευθύνεται από μόνο του προς τον εχθρικό στόχο με την χρήση συστήματος καθοδήγησης με λέιζερ.

Ζυγίζει περίπου 49 κιλά και διαθέτει το λεγόμενο σύστημα καθοδήγησης SALH (Semi-Active Laser Homing) δηλαδή ημι-ενεργή καθοδήγηση προς τον στόχο με την χρήση λέιζερ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά αποστολών από ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές του πυραύλου Hellfire για ρόλους επιφανείας – επιφανείας αλλά και επιφανείας – αέρος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και είναι το «αγαπημένο όπλο» της Αεροπορίας Στρατού και ειδικότερα των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.