AW149: Η Leonardo εγκαινίασε εργοστάσιο κατασκευής και συντήρησης ελικοπτέρων στην Πολωνία [pics]

Εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο της ιταλικής εταιρείας Leonardo στην πόλη Świdnik, στη νοτιανατολική Πολωνία, όπου θα λειτουργεί η γραμμή παραγωγής των ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων τύπου AW149, τα οποία θα ενταχθούν σε υπηρεσία με τις πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημαντικό ρόλο στο νέο αυτό έργο έχει και η πολωνική θυγατρική εταιρεία της Leonardo, η οποία θα επιβλέπει μεσοπρόθεσμα την διαδικασία κατασκευής των 32 ελικοπτέρων, ενώ μακροπρόθεσμα θα αναλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών επισκευής, συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης του στόλου ελικοπτέρων τύπου AW149 των πολωνικών στρατευμάτων.

Ως προς το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βαρσοβίας, οι παραδόσεις των πρώτων AW149 έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2029, με τη νέα γραμμή παραγωγής να λειτουργεί ως εγχώρια βάση εφοδιαστικής αλυσίδας για την πολωνική αεροπορία στρατού. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προμήθειας των AW149, αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπέγραψε η Πολωνία με την Leonardo το 2022, έγινε πραγματικότητα με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελικόπτερα τύπου AW149 θα ενταχθούν σε υπηρεσία με την 25η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια πυρομαχικών, οπλικών συστημάτων και αντιαρματικών πυραύλων για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες Leonardo