Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, το περίφημο στρατηγικό διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένο με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης τύπου Avangard, με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να δημοσιεύει πλάνα από την ένταξη του ρωσικού όπλου σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Ειδικότερα, οι πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας ανέπτυξαν, σε σιλό εκτόξευσης στη νότια Ρωσία, ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με σημερινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Καθώς πλησιάζει το στόχο του, το όχημα ολίσθησης τύπου Avangard αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου και με υπερηχητικές ταχύτητες οι οποίες φθάνουν ως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου (περίπου 34.000 χιλιόμετρα ανά ώρα).Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.
Το «καμάρι» του Ρώσου Προέδρου
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη δημιουργία του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης τύπου Avangard το 2018, λέγοντας γι’ αυτό πως απαντά στην ανάπτυξη εκ μέρους των ΗΠΑ μιας νέας γενιάς όπλων και ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, το οποίο το Avangard μπορεί να διαπεράσει.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγκρίνει τους πυραύλους Avangard, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2018 με βεληνεκές 4.000 χλμ. «με τη δημιουργία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης», μια αναφορά στον Sputnik που εκτοξεύθηκε το 1957 και συμβόλισε την τεχνολογική πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.
«Είναι ένα σύστημα διηπειρωτικού μη βαλλιστικού πυραύλου. Είναι το απόλυτο όπλο», είχε πει με προφανή ικανοποίηση τον Ιούνιο του 2018 ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι μόνο μια χώρα θα διαθέτει ένα τέτοιο όπλο στα χρόνια που θα έρθουν. Το έχουμε ήδη», είχε προσθέσει, καθώς οι σχέσεις με τους Δυτικούς βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους.
Η χρονική συγκυρία για τα πυρηνικά όπλα
Το τηλεοπτικό κανάλι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε εικόνες ενός βαλλιστικού πυραύλου να μεταφέρεται σε σιλό εκτόξευσης, να υψώνεται αργά σε κάθετη θέση και στη συνέχεια να κατεβαίνει μέσα στο σιλό στην περιφέρεια Όρενμπουργκ, κοντά στο Καζακστάν. Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο εξοπλισμένο με το Avangard πύραυλό της το 2019 στην ίδια εγκατάσταση στην ίδια περιοχή.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν αμφότερες εκφράσει τη λύπη τους για την κατάρρευση συνθηκών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τις οποίες είχε επιβραδυνθεί η κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και μειωθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου. Εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν ένα φάσμα νέων οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων υπερηχητικών.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Reuters / ZVEZDA } Φωτογραφίες ρωσικού Υπουργείου Άμυνας