AUKUS: Πειράματα με μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας – Τα ελέγχουν από 16.000 χιλιόμετρα μακριά

Royal Navy/Benjamin Lyon/LPhot Daniel Bladen/Handout via REUTERS

Τα Πολεμικά Ναυτικά της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ (τα τρία κράτη μέλη της AUKUS) κατάφεραν να ελέγχουν μη επανδρωμένα σκάφη από απόσταση μεγαλύτερη των 16.000 χιλιομέτρων ως μέρος μιας σειράς στρατιωτικών πειραμάτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας (Royal Navy).

Στο πλαίσιο του πειράματος, ένας χειριστής από την Αυστραλία, ήλεγχε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφάνειας στην Πορτογαλία.

Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS μεταξύ των τριών κρατών, το οποίο έχει στόχο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, βοηθά να φέρει νέα στρατιωτική τεχνολογία στην πρώτη γραμμή με «άνευ προηγουμένου» ρυθμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Royal Navy.

«Οι επιτυχίες που βιώσαμε, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης της ικανότητας και των τριών ναυτικών της AUKUS να διοικούν και να ελέγχουν πλοία στην άλλη άκρη του κόσμου σε ένα τακτικά ρεαλιστικό σενάριο, δείχνουν πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίηση της φιλοδοξίας μας για δυνάμεις ικανές να λειτουργούν και να επικρατούν παντού στον πλανήτη, από τον βυθό της θάλασσας μέχρι το διάστημα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Royal Navy.

Royal Navy/LPhot Daniel Bladen/Handout via REUTERS

Τα πειράματα – που ονομάστηκαν «Maritime Big Play» – δοκίμασαν επίσης άλλο μη επανδρωμένο εξοπλισμό σε εικονικά επιχειρησιακά σενάρια. Αυτό περιελάμβανε τη ρίψη ωφέλιμου φορτίου από ένα drone, με απώτερο στόχο να φτάνει ένα drone στην πρώτη γραμμή πολύ γρήγορα.

Τα κράτη της AUKUS σχεδιάζουν περαιτέρω πειράματα αργότερα αυτό το έτος, που περιλαμβάνουν περίπου 30 μη επανδρωμένα συστήματα σε μια μεγάλης κλίμακας επίδειξη στον Ινδο-Ειρηνικό.

Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αφού τον Αύγουστο ανακοινώθηκαν κάποιες μεταρρυθμίσεις στις χώρες που άρουν σημαντικούς αμυντικούς εμπορικούς φραγμούς.

UAV Roton
Royal Navy/Sam Bellefontaine/LPhot Daniel Bladen/Handout via REUTERS
Royal Navy/LPhot Daniel Bladen/Handout via REUTERS

Πηγή / Φωτογραφίες Reuters