AUKUS: Επενδύσεις ύψους 4 δισεκ. λιρών για τον σχεδιασμό των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων νέας γενιάς

Όπως αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών (ή 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου νέας γενιάς, που θα κατασκευαστεί υπό το πρίσμα της στρατηγικής στρατιωτικής συνεργασίας «AUKUS» μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Στην φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης θα συμμετέχουν οι βρετανικές εταιρείες BAE Systems, Rolls-Royce και Babcock,, με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι «τα υποβρύχια SNN AUKUS θα επιτρέψουν στο βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό να διατηρήσει το στρατηγικό του πλεονέκτημα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Από την μεριά της, η BAE Systems δήλωσε ότι τα μελλοντικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια νέας γενιάς SSN AUKUS «θα είναι το μεγαλύτερα, ισχυρότερα και πιο προηγμένα υποβρύχια» που θα παραδοθούν στο βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, έχει κάνει γνωστό ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες  από 5.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα πρώτα υπερσύγχρονα υποβρύχια αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Οι τρεις φάσεις της AUKUS

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο αποκαλύφτηκαν οι τρεις φάσεις του προγράμματος ανάπτυξης AUKUS, που έχει τη φιλοδοξία να αλλάξει τη δυτική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό. Συγκεκριμένα, θα βασιστεί σε μια «κρίσιμη» αρχή, όπως είχε δηλώσει ο Μπάιντεν: «αυτά τα υποβρύχια θα είναι πυρηνοκίνητα, αλλά δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα», προκειμένου να γίνεται σεβαστή η αρχή της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρώτη φάση θα αφορά την εξοικείωση της Αυστραλίας με την πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Στόχος είναι να αναπτυχθούν στη χώρα από το 2027 εκ περιτροπής τέσσερα αμερικανικά και ένα βρετανικό υποβρύχια στην αυστραλέζικη βάση του Περθ.

Σε δεύτερο χρόνο, και αφού το Κογκρέσο δώσει την άδειά του, η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου Virginia, με τη δυνατότητα να αγοράσει δύο ακόμη. Αυτά θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2030.

Στην τρίτη και πιο φιλόδοξη φάση του προγράμματος οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία θα συνεργαστούν για μια νέα γενιά επιθετικών υποβρυχίων, τα οποία θα ονομαστούν SSN AUKUS. Αυτά αναμένεται να παραδοθούν από το τέλος της δεκαετίας του 2030 και τις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Φωτογραφία αρχείου Reuters