Άτυπο εμπάργκο; «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν εξοπλισμό στην Τουρκία για τα επόμενα δύο χρόνια»

Αμερικανοί νομοθέτες έχουν δυσαρεστηθεί τόσο πολύ από την αγορά των S-400 από την Τουρκία που δεν εγκρίνουν τίποτα προς πώληση προς τη γείτονα.

Την έντονη δυσαρέσκεια Αμερικανών νομοθετών έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας, η οποία συμφώνησε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, παρά το αμερικανικό αλλά ακριβότερο σύστημα Patriot, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News.

Όταν η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ σήμανε συναγερμός, καθώς πολιτικοί και στρατιωτικοί ανησύχησαν από το γεγονός πως η Τουρκία θα προμηθευόταν το αμερικανικό αεροσκάφος νέας γενιάς F-35. Έτσι, τα υψηλά αμερικανικά κλιμάκια αποφάσισαν και αυτά με τη σειρά τους να ακυρώσουν την πώληση των αεροσκαφών, γεγονός που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα, αλλά την ίδια ώρα, αρκετοί ήταν οι Αμερικανοί νομοθέτες που θέλησαν να σιγουρευτούν πως η Τουρκία δεν θα προμηθευόταν τίποτα άλλο από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Defense News, οι πρόεδροι και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, των οποίων η έγκριση για την πώληση όπλων είναι απαραίτητη, ώστε να προχωρήσει το Υπουργείο Εξωτερικών με τις πωλήσεις, αρνήθηκαν να εγκρίνουν οτιδήποτε προς την Άγκυρα μετά τη συμφωνία για τους S-400.

«Κανείς δεν έχει υπογράψει τίποτα, χονδρικά, για τον τελευταίο χρόνο» δήλωσε μια ανώνυμη πηγή του Κογκρέσου στο μέσο ενημέρωσης. «Τίποτα δεν κινείται σε αυτήν τη διαδικασία έως ότου τα τέσσερα γραφεία να έχουν πει «ναι»».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρισ και το μέλος της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ, παραδέχθηκαν στην Defense News τον ρόλο τους στην παρεμπόδιση, αλλά οι άλλοι δύο νομοθέτες που απαιτείται η έγκρισή τους, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

 

Η επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

«Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την [αγορά της S-400 από την Τουρκία] και στα δύο μέρη και στα δύο επιμελητήρια και έως ότου επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την αγορά, δεν μπορώ και δεν θα υποστηρίξω τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία» δήλωσε ο Ρις στη Defense News.
«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτή η σχέση έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και γρήγορα επιδεινώνεται περαιτέρω» συνέχισε ο Ρις. «Η αγορά του Ερντογάν του ρωσικού S-400, άλλαξε σημαντικά τη φύση της σχέσης μας. Αυτή η αγορά ωφελεί τον αντίπαλό μας [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν και απειλεί την ακεραιότητα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί νομοθέτες είναι αναστατωμένοι που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας βάσει ενός νόμου, του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), που επιδιώκει να αποτρέψει τις χώρες από την αγορά προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν, τη Ρωσία ή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας.

Χώρες αγνοούν τον κίνδυνο κυρώσεων για να αποκτήσουν τους S-400
Ωστόσο, με το σύστημα S-400 συγκεκριμένα, πολλά έθνη έχουν αγνοήσει την πιθανή τιμωρία από την Ουάσινγκτον και τα αγόρασαν ούτως ή άλλως, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

«Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την αποστολή του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα» δήλωσε ο Μακόλ στο Defense News. «Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται από τον νόμο, ως απάντηση σε αυτήν την αγορά. Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την πορεία αυτής της αποσταθεροποιητικής δράσης για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην αμυντική μας σχέση».

Το Defense News σημείωσε επίσης πως ούτε η κυβέρνηση Τραμπ ούτε οι εργολάβοι άμυνας των οποίων οι πωλήσεις παραμένουν σε στασιμότητα έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο. Αντί για αυτό, περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου και το αν θα φέρουν αλλαγή στην πολιτική έναντι της Τουρκίας, είτε από την κυβέρνηση Τραμπ είτε από μια νέα κυβέρνηση υπό τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

«Λειτουργούμε με την εντύπωση ότι οτιδήποτε απαιτεί ειδοποίηση από το Κογκρέσο δεν θα προχωρήσει φέτος» ανέφερε πηγή στην Defense News.

Η Άγκυρα την ίδια ώρα, δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα F-35. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές και πρόθυμες να επιλύσουν οποιοδήποτε ή και όλα τα προβλήματα σχετικά με τα F-35 και τους S-400 να χρησιμοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες πρότειναν την επίλυση της κατάστασης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο γερουσιαστής Τζον Θουν φέρεται να προωθεί την ιδέα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ να αγοράσουν από την Τουρκία τα συστήματα S-400.

Πηγή: Defense News