Σε μια «πανηγυρική» ανάρτηση που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζονται πλάνα από την πιο πρόσφατη και όπως φαίνεται την τελική δοκιμή, του νέου αντιπλοΐκού πυραύλου τουρκικής κατασκευής, με την ονομασία «Atmaca» ο οποίος προορίζεται να ενσωματωθεί στις νέες μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποιήθηκε δοκιμή του τουρκικού πυραύλου από τουρκική κορβέττα σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ όπως φαίνεται η γειτονική χώρα βρίσκεται ένα «βήμα» πριν την ένταξη και επιχειρησιακή λειτουργία του στο Στόλο.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην ανάρτηση που έκανε στον επίσημο προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε ότι: «το ατσάλινο σπαθί της Γαλάζιας Πατρίδας μας, ο αντιπλοϊκός πύραυλος Atmaca, κατάφερε να πετύχει τον στόχο του με πλήρη ακρίβεια για πρώτη φορά στην τελευταία δοκιμαστική βολή που πραγματοποιήθηκε προτού εισέλθει στο οπλοστάσιο μας σήμερα. Καλή τύχη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το ναυτικό μας».
Mavi Vatanımızın Çelik Kılıcı ATMACA Gemisavar Füzemiz, bugün envantere girişi öncesi gerçekleştirilen son test atışında ilk kez bir gemi hedefini tam isabetle vurmayı başardı. 🇹🇷
Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Donanmamıza hayırlı, uğurlu olsun. pic.twitter.com/XVPXhTGgTI
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 18, 2021
Στην ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο 58 δευτερολέπτων από την εκτόξευση του πυραύλου cruise, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί σε περιπολικά σκάφη, φρεγάτες και κορβέτες. και έχει εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο τις εχθρικές δυνάμεις, πέρα από την οπτική εμβέλεια. Αξιοποιώντας το data link που διαθέτει, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον στόχο, ενημερώνει για την πορεία του προς αυτόν ή μπορεί να ακυρώσει την προσβολή του.
Προορίζεται ως ο αντικαταστάτης των αμερικανικών αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Τουρκίας υπό την προεδρία Ερντογάν να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις ως προς τα οπλικά συστήματα, μειώνοντας την εξάρτησή τους από εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά από τις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από: Defense World