ATMACA: Η τουρκική Roketsan ξεκίνησε τις δοκιμές για την χερσαία έκδοση μεγάλης εμβέλειας του πυραύλου [vid]

Η τουρκική εταιρεία Roketsan ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου ότι πραγματοποίησε με επιτυχία μια δοκιμαστική εκτόξευση της χερσαίας έκδοσης του πυραύλου cruise μεγάλου βεληνεκούς, Atmaca.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η τουρκική εταιρεία φαίνεται η προετοιμασία του πυραύλου και στη συνέχεια να εκτοξεύεται από έναν κινητό εκτοξευτή σε μια άγνωστη τοποθεσία, που θα μπορούσε να είναι οι εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρείας στη χερσόνησο της Σινώπης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πύραυλος φαίνεται να χτυπά έναν στόχο σε μια πλωτή πλατφόρμα σε απροσδιόριστη απόσταση από το σημείο εκτόξευσης.

Η εταιρεία περιγράφει τον πύραυλο ως Atmaca UM (τα τουρκικά αρχικά για μεγάλη εμβέλεια), εξηγώντας ότι πρόκειται για την έκδοση Kara (χερσαία) του αντιπλοϊκού πυραύλου που αναπτύχθηκε για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πρόσφατη δοκιμή χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερης εμβέλειας και μεγαλύτερης διάρκειας πτητική δοκιμή του πυραύλου μέχρι στιγμής.

Ο Haluk Görgün, ο επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεχάρη την Roketsan για την επιτυχή δοκιμή, περιγράφοντάς τον πύραυλο ως «ανθεκτικό στην εμπλοκή και έχει σχεδιαστεί για χρήση ενάντια σε στρατηγικούς χερσαίους στόχους που απαιτούν υψηλό επίπεδο ακρίβειας».

Η Roketsan υποστηρίζει ότι ο πύραυλος Atmaca Kara έχει αυτονομία 280 χιλιόμετρα σε σύγκριση με την εμβέλεια άνω των 220 χιλιμέτρων της ναυτικής έκδοσης και είναι επίσης μεγαλύτερο και 100 κιλά βαρύτερο, με την κεφαλή να έχει αυξηθεί από 220 kg σε 250 kg. Διαθέτει επίσης έναν ανιχνευτή υπερύθρων απεικόνισης (IIR) αντί για έναν ενεργό αναζητητή ραντάρ για την καθοδήγηση.

Η Roketsan είχε εκτοξεύσει για πρώτη φορά την χερσαία παραλλαγή του αντιπλοϊκού πυραύλου τον Ιούλιο του 2022.

Με πληροφορίες από: Janes