ATACMS: «Στα χέρια» των Ρώσων άθικτο σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου – «Μελετούν την αμερικανική τεχνολογία»

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα άθικτο σύστημα καθοδήγησης από έναν πύραυλο μεγάλης εμβέλειας αμερικανικής κατασκευής ATACMS και μελετούν την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA χθες Δευτέρα.

Βίντεο που κυκλοφόρησε από το RIA δείχνει έναν άγνωστο «εμπειρογνώμονα όπλων», με το πρόσωπό του κρυμμένο, να εξετάζει αυτό που όπως υποστηρίζει είναι ένα σύστημα καθοδήγησης από έναν πύραυλο ATACMS (Army Tactical Missile Systems) που προφανώς καταρρίφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Το βίντεο και όσα δείχνει δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Ο ειδικός φαίνεται να δείχνει ετικέτες στο πίσω μέρος του συστήματος καθοδήγησης GPS του πυραύλου, οι οποίες υποδεικνύουν ότι προέρχεται από μία βάση του αμερικανικού στρατού στην Αλαμπάμα. Εξηγεί ότι το υλικό θα επιτρέψει στη Ρωσία να μελετήσει πώς ελέγχονται οι πύραυλοι κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο Βίκτορ Λιτόβκιν, ένας απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης, δήλωσε σε ρωσικό ΜΜΕ ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τυχόν αδύναμα σημεία και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει για να βελτιώσει την ικανότητά της να καταρρίπτει πυραύλους ATACMS.

«Μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τα πυραυλικά μας συστήματα εδάφους-αέρος και μπορούμε να επαναδιαμορφώσουμε και να ρυθμίσουμε τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε αυτόν τον πύραυλο», είπε ο Λιτόβκιν.

Η Ουάσιγκτον άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS πριν από αρκετούς μήνες. Οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, περίπου το διπλάσιο της εμβέλειας των συστημάτων HIMARS που άρχισαν να προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2022.

Η Μόσχα έχει καταδικάσει την Ουάσιγκτον για την προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, καθώς το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters