ATACMS: Χώρα «έκπληξη» προμηθεύεται τους αμερικανικούς τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μαζί με τέσσερα μέλη του NATO

Οι αμερικανικοί τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου ATACMS έχουν αποδείξει την αξία τους στα πεδία επιχειρήσεων της Ουκρανίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «εκτοξευθεί» η ζήτησή τους στο εξωτερικό από μέλη του NATO αλλά και από άλλες χώρα, μια εκ των οποίων αποτελεί «έκπληξη» λόγω των ισχυρών συνεργασιών που έχει με την Κίνα ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 227 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τακτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου ATACMS προς όφελος της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας αλλά και του Μαρόκο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2028.

Επί του παρόντος, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Μαρόκο δεν διαθέτουν ούτε HIMARS ούτε ΠΕΠ τύπου M270 (MLRS), τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, επομένως στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθεί και η παράδοσή τους, κάτι που δεν θα αφορά την Πολωνία, η οποία ήδη έχει στην διάθεσή της πέντε HIMARS σχεδιάζει να αναπτύσσει συνολικά 506 συστήματα τέτοιου τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες νατοϊκές χώρες, η Λετονία ζήτησε έξι συστήματα HIMARS και πυραύλους ATACMS, τον Οκτώβριο του 2023. Η Λιθουανία έλαβε έγκριση τον Νοέμβριο του 2022 για την αγορά οκτώ συστημάτων HIMARS και πυραύλων ATACMS, αξίας 492 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Εσθονία ολοκλήρωσε επίσης μια συμφωνία για εκτοξευτές HIMARS το 2022.

Από την άλλη, το Μαρόκο ζήτησε τον Απρίλιο του 2023, να προμηθευτεί 18 συστήματα HIMARS και 40 βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, μαζί με 36 πυραύλους τύπου M31A2 GMLRS και άλλους 36 πυραύλους M30A2 GMLRS. Ωστόσο, η συγκεκριμένη χώρα διατηρεί ιδιαίτερους αμυντικούς δεσμούς με την Κίνα, αφού έχει αγοράσει κινεζικούς αντιαρματικούς πυραύλους τύπου HJ-9A (Red Arrow) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Wing Loong II, αλλά ακόμα έχει εξοπλίσει στρατιωτική της βάση με κινεζικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου FD-2000B.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Army Recognition | Φωτογραφία αρχείου Reuters