Aster 30 B1 NT: Επιτυχημένη η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου νέας γενιάς – Τα χαρακτηριστικά του [vid]

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ανακοίνωσε χθες (08.10.2024) με ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου επιφανείας – αέρος νέας γενιάς τύπου Aster B1 NT.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυριαρχία των αιθέρων πραγματοποιείται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος, αφού η επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Aster 30 B1 NT «ανοίγει» πλέον τον δρόμο για να εξοπλίσει τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου SAMP/T NG, που θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 2026.

Τα χαρακτηριστικά του

O πύραυλος επιφανείας – αέρος Aster 30 B1 NT είναι η πιο πρόσφατη έκδοση των βλημάτων αυτού του τύπου της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA και έχει μήκος 4,9 μέτρα, ενώ διαθέτει κινητήρα στερεού καυσίμου δύο επιπέδων που αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι 4,5 Mach. Έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει εναέριες απειλές σε εύρος 360 μοιρών και σε σύγκριση με παλαιότερες διαμορφώσεις, διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός. Η κύρια διαφορά είναι ο ανιχνευτής συχνοτήτων στη μπάντα Ka που του προσφέρει:

Ο πύραυλος νέας γενιάς Aster 30 B1 NT είναι ικανός να αναχαιτίζει, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας με εμβέλεια έως 1.000 χιλιόμετρα και βαλλιστικούς πυραύλους μέσης εμβέλειας μέχρι και τα 1.500 χιλιόμετρα. Επίσης θα μπορεί να εξουδετερώνει βαλλιστικούς πυραύλους που ενσωματώνουν αποσπώμενες πολεμικές κεφαλές, όπως για παράδειγμα οι ισραηλινοί αντιβαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Arrow-3.

Με πληροφορίες από: MBDA / Φωτογραφία Twitter