«Αστακοί» τα γειτονικά F-35: Με JSM, SPEAR-3 και Meteor θα εξοπλιστούν τα ιταλικά stealth μαχητικά αεροσκάφη

Η Ιταλία ανακοίνωσε τα σχέδια και τον προγραμματισμό της για τα εξοπλιστικά προγράμματα των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35, με σημεία αναφοράς τους προηγμένους πυραύλους τύπου Joint Strike Missile (JSM) και SPEAR3, αλλά και Meteor που αναμένεται να «απογειώσουν» τις δυνατότητες των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα εκτός των ΗΠΑ που διαθέτει τα συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A αλλά και τα σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης F-35B, ενώ βάσει της δομής δυνάμεων, συνολικά θα διαθέτει 60 μαχητικά F-35A και 30 μαχητικά F-35B για να αντικατασταθούν τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου AV-8B που αναπτύσσονται από τα ιταλικά αεροπλανοφόρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η προμήθεια οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που θα τους προσφέρουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα για την εκτέλεση των αποστολών τους και έτσι εγκρίθηκε η αγορά των πυραύλων cruise τύπου Joint Strike Missile (JSM) και SPEAR-3 που χρησιμοποιούνται για πλήγματα ακριβείας τόσο κατά χερσαίων στρατηγικών στόχων όσο και κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας στη θάλασσα ή άλλων απειλών σε αεροναυτικές επιχειρήσεις, μάλιστα οι τελευταίοι θα αποτελούν «αιχμή του δόρατος» για τα βρετανικά F-35B.

Οι πύραυλοι JSM

Οι πύραυλοι τύπου JSM προέρχονται από τους γνωστούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Naval Strike Missile (NSM), έχουν βάρος 416 κιλά, εκ των οποίων 118 κιλά ζυγίζει η πολεμική κεφαλή, έχουν επίσης μήκος 4 μέτρα, αναπτύσσουν υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και έχουν μέγιστη εμβέλεια 275 χιλιομέτρων ή 150 ναυτικών μιλίων και διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, δηλαδή μειωμένη θερμική υπογραφή στα ραντάρ.

Ακόμα, χρησιμοποιούν GPS, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και σύστημα χαρτογράφησης εδάφους για να κατευθύνονται με ακρίβεια προς τον στόχο, αξιοποιώντας παράλληλα έναν παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης, που του επιτρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε πεδία επιχειρήσεων όπου έχουν αναπτυχθεί εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι πύραυλοι SPEAR-3

Ο πύραυλος Spear-3 (Selective Precision Effects At Range Capability 3) έχει μήκος 2 μέτρα με διάμετρο 0,18 μέτρα και έχει εκτιμώμενη εμβέλεια 120-140 χιλιόμετρα, ενώ αναπτύσσει υποηχητικές ταχύτητες. Επίσης, χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και GPS, που επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας του πυραύλου στον εχθρικό στόχο και κατ’ επέκταση την καθοδήγησή του mid-flight.

Πύραυλοι τύπου SPEAR και Meteor της MBDA. Φωτογραφία Reuters

Ακόμα, ως πύραυλος standoff, ο Spear-3 μπορεί να εκτοξευθεί σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον στόχο, με αποτέλεσμα το F-35 να παραμένει σε ασφαλή απόσταση από εχθρικές μονάδες αεροπορικής άμυνας, όπως το πυραυλικό σύστημα S-400. Τέλος, διαθέτει μια πολεμική κεφαλή που είναι αρκετά ανθεκτική από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί να προγραμματιστεί η έκρηξή του είτε πριν είτε κατά την διάρκεια της εκτόξευσης και της πορείας του βλήματος προς τον στόχο.

Ωστόσο οι Ιταλοί δεν στάθηκαν μόνο στους δύο προηγμένους πυραύλους cruise αλλά αποφάσισαν ακόμα την προμήθεια και άλλων όπλων για τα F-35 όπως:

Με πληροφορίες από: TWZ / Υπουργείο Άμυνας Ιταλίας