ARRW: Νέα επιτυχημένη εκτόξευση του προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου της USAF

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, επιτυχημένη εκτόξευση του νέου προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου τύπου AGM-183A γνωστού και ως «Air-launched Rapid Response Weapon – ARRW» που κατασκευάζει η εταιρεία Lockheed Martin, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος της φάσης δοκιμών που αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος πρόωσης του πυραύλου.

Όπως αναφέρει η USAF, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου και ο υπερηχητικός πύραυλος ARRW εκτοξεύτηκε από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου B-52H Stratofortress, πετυχαίνοντας τόσο τους αρχικούς όσο και τους δευτερεύοντες στόχους της δοκιμής. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την διεξαγωγή της επόμενης φάσης δοκιμών, που θα γίνουν εντός των επόμενων μηνών του 2022.

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, η δοκιμή ανέδειξε την ικανότητα του προηγμένου πυραύλου ARRW να φτάνει και να αντέχει σε υπερηχητικές ταχύτητες (πάνω από 5 Mach), ενώ ακόμα επιτρέπει στο πρόγραμμα ανάπτυξης να συγκεντρώσει σημαντικά δεδομένα και στοιχεία για την διεξαγωγή μελλοντικών δοκιμών. Επίσης, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά η ικανότητα του υπερηχητικού βλήματος να εκτοξεύεται με ασφάλεια από το αεροσκάφος και να καταστρέφει με επιτυχία τους στόχους από αποστάσεις εκτός της εμβέλειας των εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων (stand-off range).

Η τελευταία επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου ARRW της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διεξήχθη τον περασμένο Μάιο, έπειτα από τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες δοκιμές που είχαν ως αποτέλεσμα το Κογκρέσο να μειώσει την χρηματοδότηση για τον πρόγραμμα ανάπτυξης  κατά σχεδόν 161 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2022. Ωστόσο, μετά τα νέα θετικά αποτελέσματα, εκτιμάται ότι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα αιτηθεί περίπου 577 εκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία κατασκευής κι άλλων πρωτότυπων πυραύλων.