«Έγινε ο αρραβώνας. Προσεχώς ο γάμος». Με αυτήν την φράση υψηλόβαθμη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου, απέδιδε στο στο OnAlert, την άκρως θετική έκβαση της συνάντησης με τον ανώτατο αξιωματούχο της Dassault και συντονιστή του «κονσόρτσιουμ» των εταιρειών που θα εμπλακούν στο Πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης(FOS) των αεροσκαφών Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο προσεχές διάστημα λοιπόν θα συνταχθούν οι «άδειες του γάμου» δηλαδή η συμφωνία την οποία θα υπογράψουν τα δύο μέρη. Πάνω σε αυτό θα δουλέψουν από κοινού οι Έλληνες διαπραγματευτές με τα χαμηλόβαθμα στελέχη που θα καταφθάσουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες. «Σε σφαιρικό επίπεδο συγκλίνουμε, τα βρίσκουμε. Από και στο εξής είναι η ώρα των χαμηλόβαθμων με τους οποίους θα δούμε τις λεπτομέρειες στο πρακτικό σκέλος, το πως και τι θα υπογράψουμε.» ανέφερε η ίδια πηγή ενημέρωσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανάπτυξή του θα γίνει σε βάθος τουλάχιστον 4 ετών και μπορεί να επεκταθεί έως και στα 7 χρόνια. Μετά την υπογραφή η μπάλα θα περάσει στο «γήπεδο» του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που θα χαράξουν τους άξονες του προγράμματος και την εφαρμογή του πάνω στον στόλο των Mirage 2000 και στον εξοπλισμό τους. Από εκεί και περα είναι θέμα επιλογής ποιο θα ενεργοποιήσει η αεροπορία. Εαν αυτό έχει λίγες βλάβες μπορεί να πετύχει μεγάλο αριθμό αν θα το κάνει ή εάν επιλέξει με κριτήριο πόσες ώρες πτήσης έχει υπόλοιπο.
Στην ευνοϊκή κατάληξη των διαπραγματεύσεων καθοριστικό ρόλο για να αμβλυνθούν όλα τα αγκάθια φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι επαφές στο Παρίσι το 2017. «Οι Γάλλοι λίγο – πολύ επιβεβαιώσαν αυτά που τους είχαμε προτείνει κατά τη συνάντηση στο Παρίσι. Δηλαδή στα διάφορα σημεία που φαίνονταν ανυπέρβλητα, εντέλει ξεπεράστηκαν» υπογράμμιζε με νόημα από την πλευρά του ανώτατος παράγων που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωνε: «κατά περίπτωση εδέχθησαν τις προτάσεις που ήταν ίδιες με αυτές που τους είχαμε αναλύσει τότε.»
Ένα από τα σημεία τριβής ήταν η δυσκολία αποδοχής, από γαλλικής πλευράς, του Ελληνκού Δικαίου. «Αναγνώρισαν ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς κάτι που τους επισημάναμε εκ νέου.» έλεγε στο OnAlert η ίδια πηγή ενημέρωσης και σημείωνε: «Αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ψιλοπράγματα και ρυθμίσεις πάντα βρίσκεις μπροστά σου όταν πας να συντάξεις το κείμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.