Αργεντινή: «Ταφόπλακα» στο πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών έβαλε ο Πρόεδρος Φερνάντεθ

Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να «τρέξει» το πρόγραμμα προμήθειας νέων μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, όπως είχαμε αναφερθεί πρόσφατα στο OnAlert, εντούτοις ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερντάντεθ «έβαλε ταφόπλακα» στο ενδεχόμενο απόκτησης αεροσκαφών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες πριν από την αγορά τους».

Ο ίδιος μίλησε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για το «Global Boardroom» των Financial Times και σε σχετική ερώτηση για την πορεία του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος απάντησε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας και ενδείξεις για κάποια πολεμική σύγκρουση, αφού η ειρήνη είναι ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Μαχητικό τύπου IA-63 της Αργεντινής.

«Τέλος» οι ελπίδες για νέα μαχητικά στην Αργεντινή ;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Defense News, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση μιας παρτίδας μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 τα οποία προσφέρονται από την Δανία, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονταν επίσης το μαχητικό τύπου Tejas από την Ινδία και το κινεζικό μαχητικό τύπου JF-17 από την κοινοπραξία Κίνας – Πακιστάν.

Η Αργεντινή προηγουμένως σκέφτηκε, αλλά στη συνέχεια απέρριψε το ενδεχόμενο, να αγοράσει μεταχειρισμένα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Kfir και γαλλικά Mirage F1. Ακόμα, εξέτασε και το ενδεχόμενο των σουηδικών Gripen και των FA-50 της Νότιας Κορέας, ωστόσο το εμπάργκο των Βρετανών στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από την Αργεντινή που περιέχει βρετανικής κατασκευής εξαρτήματα, κάτι που ισχύει μετά από τον πόλεμο των Φώκλαντ, έθεσε «εκτός» τα δύο αυτά αεροσκάφη.

Βραζιλιάνικο F-39E Gripen

Ο αμυντικός αναλυτής Luis Piñeiro δήλωσε στο Defense News ότι η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο και πόρους για να επιθεωρήσει, αξιολογήσει και να μελετήσει μαχητικά για να ενισχυθούν οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας και υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Φερνάντεθ είναι προφανώς τυφλός για να βλέπει μόνο ειρήνη στη Λατινική Αμερική, αγνοώντας την συσσώρευση αεροπορικής ισχύος στη Βραζιλία και Χιλή».

Οι αεροπορικές δυνάμεις Βραζιλίας και Χιλής

Πράγματι η Βραζιλία έχει επενδύσει σε ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση και μεγέθυνση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής της Αεροπορίας. Εκτός από τα περίπου 45 εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-5EM, που είναι εξοπλισμένα με τους ισραηλινούς πυραύλους αέρος αέρος BVR (Beyond Visual Range) τύπου Derby, η χώρα έχει ως στόχο να αποκτήσει έως και 40 προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-39E (είναι η κωδική ονομασία των Gripen που κατασκευάζει η κοινοπραξία Saab – Embraer).

Μαχητικό τύπου της Χιλής.

Από την άλλη, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, η γειτονική Χιλή διαθέτει έναν στόλο 45 μαχητικών αεροσκαφών εκ των οποίων τα 35 είναι μαχητικά τύπου F-16A/C και 10 εκσυγχρονισμένα μαχητικά τύπου F-5E. Σε ό,τι αφορά την Αργεντινή, ο προϋπολογισμός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα προέβλεπε δαπάνη ύψους 664 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων για την υποστήριξη και την λειτουργία τους.