Αποκάλυψη WSJ: Εξαρτήματα των ιρανικών drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία έχουν κατασκευαστεί από δυτικές εταιρείες

Η Wall Street Journal αποκάλυψε με δημοσίευμά της ότι ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που τροφοδοτούν τα ιρανικής κατασκευής drones τύπου Mohajer-6, που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, παράγονται στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες.

Προκειμένου να γίνουν αυτές οι ανακαλύψεις, υποστηρίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός «χάκαρε» ένα από τα drones κατά την πτήση και το «προσγείωσε», ενώ στη συνέχεια ανακτήθηκε και επιθεωρήθηκε από αξιωματούχους των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

Άλλα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις επιθεωρήθηκαν και συνεχίζουν να επιθεωρούνται, και η συνεχιζόμενη έρευνα υποδεικνύει σοβαρά τρωτά σημεία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που επιτρέπουν σε αντίπαλα έθνη όπως το Ιράν να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές εξελίξεις της Δύσης.

Οι εικόνες του ιρανικής κατασκευής Mohajer-6 που αναλύθηκαν από ειδικούς δείχνουν ότι ο τηλεσκοπικός υπέρυθρος φακός υψηλής ανάλυσης στη συσκευή είναι παρόμοιος με ένα μοντέλο που σχεδίασε η ισραηλινή εταιρεία Ophir Optronics Solutions Ltd.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών πίστευε ότι η υπέρυθρη κάμερα που ανακαλύφθηκε στο Mohajer-6 κατασκευάστηκε από τη Sierra-Olympic Technologies Inc με έδρα το Όρεγκον, η οποία χρησιμοποιεί φακούς Ophir.

Εκτός από το ισραηλινό εξάρτημα, ο ερευνητής ανακάλυψε περίπου 200 άλλα εξαρτήματα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλα συμμαχικά έθνη. Περίπου τα μισά από τα σχεδόν 200 τεχνικά εξαρτήματα του Mohajer-6 κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, ενώ το άλλο τρίτο κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία.

Επίσης, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η Ρωσία είχε δώσει δυτικά όπλα στο Ιράν σε αντάλλαγμα για drones που βοήθησαν τη Μόσχα να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με μια δυτική πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Sky News, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε «κρυφά» φορτίο στρατιωτικού υλικού που παρασχέθηκε αρχικά στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά «έπεσε στα χέρια της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφία Wikimedia Commons