Αποκάλυψη Sky News: Δορυφορικές εικόνες «έπιασαν στα πράσα» ρωσικό πλοίο να μεταφέρει πυραύλους από το Ιράν

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν ένα φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο φέρεται να μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, με προορισμό ένα λιμάνι της Ρωσίας πριν από μια εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το βρετανικό Sky News.

Το πλοίο «Port Olya 3» κουβαλούσε περίπου 220 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fath-360 μέσω της Κασπίας Θάλασσας στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το βρετανικό μέσο, επικαλούμενο μια ουκρανική πηγή.

Το πλοίο έφτασε στο ρωσικό λιμάνι Port Olya στην περιοχή του Αστραχάν, στη νότια Ρωσία στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι δορυφορικές εικόνες εντόπισαν το «Port Olya 3» στο λιμάνι Amirabad του Ιράν μόλις έξι ημέρες νωρίτερα, στις 29 Αυγούστου. Μέσα σε αυτές τις 6 ημέρες, το πλοίο είχε κλείσει τον αναμεταδότη του για να μην εντοπίζεται η θέση του.

Αν και η ενεργοποίησή τους από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σε οποιοδήποτε πλοίο βάρους 300 μεικτών τόνων και άνω, η πρακτική των κλειστών αναμεταδοτών γίνεται όλο και πιο συχνή στην Κασπία Θάλασσα, καθώς Ιράν και Ρωσία συνεχίζουν το εμπόριο οπλων, αναφέρει το Sky News.

Μετά την άφιξη των βαλλιστικών πυραύλων στο ρωσικό λιμάνι, δεν είναι σαφές που μεταφέρθηκαν. Ωστόσο, η ουκρανική πηγή είπε ότι είναι πιθανό να σταλούν σε ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης που ονομάζεται «Ashuluk» για να γίνει περαιτέρω εκπαίδευση πριν χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Το «Port Olya 3» είναι μεταξύ των πλοίων στον πιο πρόσφατο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις του βρετανικού μέσου έρχονται μία μερά μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανόν θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Μόσχα και Τεχεράνη έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

Πηγή: Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters