«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το έργο και τις θέσεις εργασίας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)», ανέφερε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της συζήτησης, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, για την απόλυση τριάντα έξι εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο.
Καθώς πρόκειται για εργολαβικούς εργαζόμενους με τεχνογνωσία και η ΕΒΟ έχει αναλάβει υποχρεώσεις παράδοσης συγκεκριμένων έργων, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε οι εργαζόμενοι αυτοί να μετατραπούν σε μόνιμους εργαζόμενους στο εργοστάσιο στο Αίγιο που δεν έχει άλλωστε και τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων για να ολοκληρώσει τις παραγγελίες που έχει αναλάβει.
Η απάντηση ΥΕΘΑ για τα ΕΑΣ
«Τα ΕΑΣ βάζουν ως διαμεσολαβητή την ONEX για να προσλάβει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, ενώ θα μπορούσαν και τα ίδια τα ΕΑΣ να προχωρήσουν σε συμβασιούχους εργαζόμενους, χωρίς τον διαμεσολαβητή. Επί της ουσίας, δηλαδή, πληρώνουν και «κεφαλιάτικα» μόνο και μόνο για παροχή εργαζομένων. Αυτός είναι ένας παραλογισμός της όλης διαδικασίας, κύριε Υπουργέ, και βεβαίως δεν διασφαλίζει ότι αυτοί οι τριάντα έξι εργαζόμενοι που έχουν την εμπειρία του εργοστασίου από το 2017 θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους και μετά από μερικές εβδομάδες. Αν αυτό κρύβει ιδιωτικοποίηση του έργου του εργοστασίου είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να κουβεντιαστεί», υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Παραλογισμός είναι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας να έρχεται και να λαμβάνει θέση για τον τρόπο διοίκησης των ΕΑΣ, ενώ τύποις είναι ο εποπτεύων φορέας, αλλά στην ουσία είναι ο βασικός, αν όχι ο μοναδικός, πελάτης των ΕΑΣ», απάντησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Είναι πραγματικά παράδοξο για τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης οικονομίας να λογοδοτεί ο πελάτης για τον τρόπο που ο προμηθευτής του υλικού, προς αυτόν, κάνει τη δουλειά του. Όπως ξέρετε ο ιδιοκτήτης εταιρείας είναι ο μέτοχος της εταιρείας και μέτοχος της εταιρείας ΕΑΣ είναι το υπουργείο Οικονομικών. Διαχειριστής της εταιρείας είναι η διοίκηση της εταιρείας. Αυτή λαμβάνει τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μάνατζμεντ της εταιρείας βάσει του διευθυντικού της δικαιώματος».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απάντησε και στην επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ ότι στις 16 Σεπτέμβρη ο διευθυντής των ΕΑΣ για τις αμυντικές προμήθειες δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για να λειτουργήσει το εργοστάσιο και άρα κρίνεται σκόπιμο να λυθούν οι συμβάσεις των 36 εργαζομένων.
Ο τρόπος στήριξης των ΕΑΣ
«Το ερώτημα αν μπορεί ένας προμηθευτής αμυντικού υλικού να σταθεί μόνο με έναν πελάτη στη σύγχρονη αγορά και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται, είναι ενδεχομένως εύλογο και εγώ θα έλεγα ότι είναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς να γίνει αυτό, εκτός εάν ο πελάτης αυτός κάνει συνέχεια παραγγελίες. Να αγοράζει όμως και τις πρώτες ύλες;», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για να παρατηρήσει: «Εγώ δεν ξέρω κανένα εστιατόριο στο οποίο προσέρχομαι ως πελάτης για να παραγγείλω ένα φαγητό και να μου λέει ο εστιάτορας «πήγαινε και πάρε και τις πρώτες ύλες για να φας». Δεν υπάρχει αυτό. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να λύσει η εταιρεία».
Σε σχέση με τον τρόπο στήριξης των ΕΑΣ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι την 1η Οκτωβρίου ανακοινώθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά 29 εκατομμύρια ευρώ, για κάλυψη αναγκών από το Υπουργείο Οικονομικών, τον μέτοχο και ιδιοκτήτη. Τα 15 εκατομμύρια θα δοθούν για εξόφληση τρίτων, τα 4 εκατομμύρια για μισθοδοσία και 10 εκατομμύρια για προμήθεια πρώτων υλών.
«Παράλληλα, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, προσπαθούμε ως Υπουργείο ‘Αμυνας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κατάθεση κάποιων παραγγελιών οι οποίες, καθώς εμείς είμαστε ο μόνος πελάτης, θα μπορέσουν να στηρίξουν το έργο και άρα τις θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την ενεργοποίηση προγραμμάτων από την εταιρεία ΕΑΣ, των οποίων το κόστος εκτιμάται στα 115 εκατομμύρια ευρώ.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα
Έτσι, το ΓΕΣ έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες -οι οποίες προϋποθέτουν χρόνο- για την ενεργοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων με την εταιρία ΕΑΣ:
- Προμήθεια χιλίων ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος περίπου 10,9 εκατ. ευρώ.
- Μετατροπή πεντακοσίων πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,132 εκατ. ευρώ.
- Αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 87 εκατ. ευρώ.
- Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από 14 ως 14,5 εκατ. ευρώ.
Το ΓΕΣ προτίθεται να κάνει παραγγελίες για υλοποίηση παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους περί τα 115 εκατ. ευρώ Τα χρονοδιαγράμματα έχουν σχέση με τις διαδικασίες κατακύρωσής τους στα ΕΑΣ.
Οι εργαζόμενοι δεν αφορούν το ΥΠΕΘΑ
Σε σχέση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Αιγίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι εργάζονται στο πλαίσιο σύμβασης παροχής έργου μεταξύ των ΕΑΣ και της εργολαβικής εταιρείας, πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου και όχι των ΕΑΣ. «Γι’ αυτόν τον λόγο, η δυνατότητα ανανέωσης ή μη των συμβάσεων αφορά τη μεταξύ τους σχέση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κατ’ επέκταση το ΥΠΕΘΑ», ανέφερε ο υπουργός.
«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή σχέση ενός πελάτη με μια εταιρεία. Πελάτης είναι η κυβέρνηση, μέτοχος είναι η κυβέρνηση. Τα δύο Υπουργεία θα μπορούσαν να είχαν συνεννοηθεί και να είχαν ένα συγκεκριμένο πλάνο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, πολύ δε περισσότερο που οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και οι νατοϊκές δαπάνες είναι πάρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση», σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «’Αρα, λοιπόν, ένα κομμάτι απ’ αυτά θα μπορούσε να διατηρήσει τη λειτουργία των ΕΑΣ και να τα αναβαθμίσει. Απ’ αυτήν την άποψη, λοιπόν, είναι ένα ζητούμενο αυτό».
«Διαφαίνεται από την όλη διαδικασία», είπε, επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ότι επί της ουσίας θα υπάρχουν στο επόμενο διάστημα παραγγελίες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο σχεδιασμός είναι ότι δεν θα τις δημιουργήσουν τα ΕΑΣ με τη σημερινή τους μορφή, αλλά με μια μορφή ιδιωτικοποίησης είτε μέσω του εργολάβου που θα αναλάβει τη λειτουργία τους είτε μέσω σύμπραξης με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους».
«Έχουμε πει, ως Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ότι μία βιομηχανία σαν τα ΕΑΣ, ένας πυλώνας προμήθειας αμυντικού υλικού στη χώρα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία εν ζωή. Και βέβαια δεν έχουμε πει κάτι για σχέδια ιδιωτικοποίησης», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να διατηρηθούν τα ΕΑΣ εν ζωή. Αυτή είναι μία απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης και επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους, όχι με το «στανιό», αν μου επιτρέπετε την έκφραση, αλλά παρέχοντας στα ΕΑΣ μια ροή παραγγελιών, έτσι ώστε αυτά να συνεχίσουν να δουλεύουν και το εργατικό προσωπικό να απασχολείται σε αυτά τα προγράμματα».
Φωτογραφίες Intime News