Apache: Η Boeing ξεκινάει την κατασκευή εξαρτημάτων των επιθετικών ελικοπτέρων με την χρήση 3D εκτυπωτή

Σημαντικές εξελίξεις έγιναν γνωστές στην Έκθεση στρατιωτικού υλικού AUSA 2023 (Association of the US Army) που διεξήχθη πριν από μερικές στην Ουάσινγκτον, με την εταιρεία Boeing να ανακοινώνει ότι ξεκινάει την κατασκευή εξαρτημάτων των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64 Apache με τη χρήση 3D εκτυπωτή.

Ειδικότερα, η Boeing και η ASTRO America, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κατασκευής εξαρτημάτων με την χρήση 3D εκτυπωτή, η έναρξη του οποίου αναμένεται την άνοιξη του 2024.

Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ανάπτυξης είναι να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή εξαρτημάτων και να βελτιωθεί παράλληλα η εφοδιαστική αλυσίδα με ανταλλακτικά για την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64 Apache. Στο πλαίσιο της έκθεσης AUSA 2023, στελέχη της Boeing παρουσίασαν στο κοινό το πρώτο εκτυπωμένο εξάρτημα, ένα τμήμα του κύριου στροφείου του ελικοπτέρου, το οποίο κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού Στρατού Ξηράς στο Rock Island Arsenal του Ιλινόις.

Ο ρόλος της  ASTRO φαίνεται ότι έχει τεράστια σημασία, αφού εκτός από το πρόγραμμα των Apache, κέρδισε συμβόλαιο αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ για το πρόγραμμα «Jointless Hull Project», το οποίο αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην δημιουργία, με την χρήση 3D εκτυπωτή, εξαρτημάτων μεγάλου μεγέθους και μεγάλης κλίμακας, όπως για παράδειγμα τις κύριες κατασκευές τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Boeing, χρειάστηκαν 8 ώρες για την εκτύπωση των μεταλλικών ελασμάτων την ίδια στιγμή που απαιτείται περίπου ένας χρόνος για την κατασκευή εξαρτημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης έγινε γνωστό ότι η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να εκτυπώσει εξαρτήματα του κύριου στροφείου και να πραγματοποιήσει δοκιμές τον Απρίλιο του 2024 ώστε να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία τους σε σύγκριση με εξαρτήματα συμβατικής κατασκευής.

Μηχανικός της Boeing δήλωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες εξαρτήματα που μπορούν να κατασκευαστούν με 3D εκτυπωτή ενώ για τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache έχουν ήδη καταρτίσει λίστα με οκτώ εξαρτήματα που χρήζουν αντικατάστασης το συντομότερο δυνατό και μπορούν να κατασκευαστούν με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες Reuters