Apache: Δάνειο ύψους 3 δισεκ. δολαρίων των ΗΠΑ στην Πολωνία για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν να δώσουν ένα ακόμη δάνειο στην Πολωνία, αυτή την φορά ύψους 3,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος FMF (Foreing Military Financing) για την αγορά των αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64E Apache.

Η Πολωνία ανακοίνωσε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου ότι θα προχωρήσει στην προμήθεια 96 προηγμένων επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64E Apache, με τον Πολωνό Υπουργό Άμυνας να αναφέρει ότι η αξία της αγοράς ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το τρίτο – κατά σειρά – δάνειο υπό την αιγίδα του προγράμματος FMF, το οποίο προορίζεται για τους πιο σημαντικούς εταίρους των ΗΠΑ για την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τους «υποχρεώνει» να αγοράζουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς αμερικανικής κατασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πρώτο δάνειο, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 2023 και στην συνέχεια ενέκριναν δεύτερη δανειοδότηση, ακόμη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον περασμένο Ιούλιο για την προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Τώρα, η συμφωνία για τα 96 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache δημιούργησε τις συνθήκες για το τρίτο δάνειο, με την Πολωνία να υλοποιεί μια πολιτική επανεξοπλισμού «μαμούθ» που περιλαμβάνει νέα άρματα μάχης, νέα ελικόπτερα, νέα πυροβόλα, νέα μαχητικά αεροσκάφη και νέα συστήματα αεροπορικής άμυνας, με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Defense Post