Apache AH-64E: Η USAF ενισχύει τον στόλο της με νέα μαχητικά ελικόπτερα [pic]

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Boeing, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροδιαστημικής στον κόσμο, έχει λάβει σύμβαση ύψους 154,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση νέων ελικοπτέρων Apache AH-64E.

Το AH-64 Apache είναι το πιο εξελιγμένο πολεμικό ελικόπτερο στον κόσμο και χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό και πλήθος άλλων δυνάμεων. Η Boeing έχει παραδώσει περισσότερους από 2.100 Apaches σε πελάτες ανά τον κόσμο από τότε που το ελικόπτερο μπήκε σε γραμμή παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι το Apache ειδικά στην έκδοση Longbow παραμένει ένας από τους πλέον εξελιγμένους τύπους ελικοπτέρου που πετάει σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, η αποστολή του είναι πάρα πολύ απλή. Είναι μια πολεμική μηχανή σχεδιασμένη να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή καταστροφή στον αντίπαλο.

Μεταφέρει τρομακτική ισχύ πυρός σε μια μικρή και ευέλικτη πλατφόρμα, η οποία είναι τεχνολογικά προηγμένη και ικανή να ανταποκριθεί στις πλέον απαιτητικές προκλήσεις στο πεδίο της μάχης! Υπάρχουν πολύ λίγα μέσα του εχθρού που δεν φοβούνται την καταστρεπτική ικανότητα των Apache στο πεδίο της μάχης.

Αποστολές

Η πιο συνηθισμένη αποστολή για τα “Alpha” και “Delta” της Αεροπορίας Στρατού είναι η διείσδυση για έρευνα – καταστροφή (S&D) και κρούση (Strike). Η πρωταρχική αποστολή που σχεδιάστηκε το Apache ήταν η καταστροφή αρμάτων μάχης αλλά οι δυνατότητες του ξεπερνάνε πλέον κατά πολύ αυτό το ρόλο.

Η τακτική απόκρυψης και αστραπιαίας εμφάνισης (Pop Up) για εξαπόλυση πυρών, το καθιστά το πιο θανάσιμο τακτικό οπλικό σύστημα που εμφανίστηκε ποτέ στο πεδίο της μάχης. Ως φύλακας –συνοδός μεταφορικών ελικοπτέρων είναι αξεπέραστο. Ένα ζευγάρι Chinook ή Huey που συνοδεύεται από ζεύγος Apache είναι όσο πιο ασφαλής μπορεί να είναι ένας σχηματισμός ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης.

Βασική προϋπόθεση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός Τάγματος επιθετικών ελικοπτέρων Apache (σύμφωνα με το αμερικανικό δόγμα) είναι η εντατική και πλήρης εκπαίδευση σε όλο το φάσμα των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα πληρώματα σε περίοδο επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό η διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά αλλά και η συνδυασμένη δράση μεγάλων σχηματισμών δεν πραγματοποιείται περιστασιακά αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα – βάσει ειδικού προγράμματος εκπαιδεύσεως.

Πηγή: Defence Blog