Αντισταθμιστικά ωφελήματα: Τι συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλήνων κατασκευαστών και ΥΠΕΘΑ

Νέα διάταξη, η οποία προέκυψε, μετά και από γόνιμο διάλογο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού , με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΘΑ, και  αφορά μεταξύ άλλων και την επίλυση του ζητήματος των λεγόμενων «Ληγμένων» συμβάσεων Α.Ω.
 
Ο ΣΕΚΠΥ έχει εδώ και χρόνια πρωτοστατήσει  στην προσπάθεια  εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο ζήτημα των «Ληγμένων» συμβάσεων Α.Ω., γιατί θεωρεί ότι  μέσα από αυτή τη λύση θα υπάρξουν ευκαιρίες για  ανάληψη έργου από την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ).
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
 
“Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας να ισχύσει η παραπάνω διάταξη το γρηγορότερο δυνατόν, ειδικά δε τη περίοδο αυτή που η ΕΑΒΙ βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών”.
 
ΟΛΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ:

1. Οι συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων εξυπηρετούν τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας. Περιεχόμενό τους είναι η υλοποίηση προγραμμάτων, επ’ ωφελεία της Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των Γενικών Επιτελείων και κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας . Οι απορρέουσες από τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων υποχρεώσεις και εκκρεμότητες διευθετούνται σύμφωνα με τους όρους του παρόντος και την κείμενη νομοθεσία, καθ’ ό τρόπο ενσωματώνει τις Κοινοτικές Οδηγίες. Κριτήρια για την έγκριση των προτεινόμενων, στο πλαίσιο των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων προγραμμάτων, είναι η διασφάλιση της εφοδιαστικής επάρκειας των Ενόπλων Δυνάμεων, η προτεραιοποίηση των αναγκών τους, η εξοικονόμηση πόρων σε σχέση με άλλες πηγές προμήθειας των υλικών και υπηρεσιών που αφορούν τα προτεινόμενα προγράμματα και η ανάδειξη του ρόλου των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και της Ευρωπαικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

2. Στις συμβάσεις της παραγράφου 1 εντάσσονται και συμβάσεις που θεωρούνται ληγμένες και για τις οποίες έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες. Κριτήριο για να θεωρηθεί μία σύμβαση ως λήξασα είναι η αδυναμία του αντισυμβαλλομένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ΓΔΑΕΕ, εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων. Το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του αιτήματος του αντισυμβαλλομένου για τροποποίηση της σύμβασης έως την απάντηση της ΓΔΑΕΕ δεν προσμετράται στον συμβατικό χρόνο και τον παρατείνει ανάλογα, εκτός και εάν αιτιολογημένα οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, χαρακτηριστούν από τη ΓΔΑΕΕ, ως προσχηματικές και αντιβαίνουσες στο περιεχόμενο της σύμβασης . Η παρέλευση του συμβατικού χρόνου αναστέλλεται για όσο διάστημα εκκρεμεί η πιστοποίηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προμηθευτή και δεν υφίσταται υπαιτιότητά του.

3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπεται η υποβολή νέων αιτημάτων τροποποίησης των υφιστάμενων συμβάσεων, με την επιφύλαξη της αύξησης της πιστωτικής υποχρέωσης του αντισυμβαλλομένου λόγω μεταβολής της κύριας σύμβασης, καθώς και για τις ανάγκες εφαρμογής των όρων του παρόντος. Καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση και εκκαθάριση των συμβάσεων που υπάγονται στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεών του, ορίζεται η 31/12/2016, εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά στις υλοποιούμενες συμβάσεις και στις νομίμως εγκριθείσες σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος τροποποιήσεις τους.

4. Οι ενδιαφερόμενοι να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος, οφείλουν να το δηλώσουν στη ΓΔΑΕΕ εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος και σε κάθε περίπτωση εντός μηνός από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης επιβολής ποινικών ρητρών. Η ΓΔΑΕΕ οφείλει εντός μηνός από την υποβολή του προτεινόμενου προγράμματος να εισηγείται για την έγκριση ή την απόρριψή του. Εντός διμήνου από την υποβολή των προτεινόμενων προγραμμάτων από τους ενδιαφερόμενους θα αποφασίζεται εάν υπάγονται στις ρυθμίσεις του παρόντος ή εάν το Δημόσιο θα προβαίνει στην είσπραξη με βάση της διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων των οφειλόμενων, ως εκ των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων, ποσών. Τα εισπραττόμενα ποσά θα διατίθενται στον προυπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

5. Για τις υπαγόμενες στις διατάξεις του παρόντος συμβάσεις, η πραγματική αξία των προιόντων ή υπηρεσιών που αφορούν είναι κατ’ ανώτατο όριο υποτετραπλάσια της πιστωτικής υποχρέωσης των αντισυμβαλλομένων του Ελληνικού Δημοσίου, με δυνατότητα περαιτέρω διάθεσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαλλάσσει τους υπαίτιους για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για υλοποίηση συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με τη χορήγηση έγκυρων και εν ισχύ εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των κατά περίπτωση συμβάσεων.

6. Η εκκαθάριση των συμβάσεων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διαδικασίες, στο μέτρο που δεν αντιβαίνουν στους όρους του. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε αντίθετης ρύθμισης.

7. Ρητά προβλέπεται ότι για κάθε προμήθεια κύριου αμυντικού υλικού και υπηρεσιών, καθώς και για τις συμβάσεις του παρόντος άρθρου, αρμόδια δικαστήρια είναι τα Ελληνικά και εφαρμοστέο Δίκαιο το Ελληνικό. Δεν επιτρέπεται η συνομολόγηση ρήτρας διαιτησίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Βασιλάκος γράφει για την «χαμένη τιμή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων»