Αντισταθμιστικά ωφελήματα: Κόντρες στην Βουλή πολλά ερωτήματα αναπάντητα

Αναπάντητα παρεμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που έθεσαν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση, που κινήθηκε σε κόσμιο, αλλά φορτισμένο κλίμα, ξεκίνησε με την υποβολή ένστασης για την υποστήριξη του Σχεδίου Νόμου από τον μη έχοντα νομοθετική πρωτοβουλία Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιω. Λαμπρόπουλο από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή. Δρίτσα.

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου επισήμανε ότι “σε πολλές περιπτώσεις η εγγυητική επιστολή δεν ήταν τραπεζική, αλλά των ίδιων των εταιρειών. Άρα, θα πει κάποιος ότι δεν υπήρχε διέξοδος. Ποιος τις αποδέχθηκε αυτές τις εγγυητικές επιστολές; Ποιος αποδέχθηκε, δηλαδή, το αντικείμενο των ΑΩ να συμβασιοποιηθεί σε πράγματα τα οποία ήταν υπερκοστολογημένα εκατόν εβδομήντα φορές επάνω; Αυτά είναι από στοιχεία που εσείς κατά καιρούς έχετε δώσει.”και υπογράμμισε χαρακτηριστικά “δεν θέλουμε να περιπτωσιολογήσουμε για εκείνους τους παιδικούς σταθμούς με τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ο παιδικός σταθμός. Υπάρχει ένα ικρίωμα μέσα στο ΓΕΣ. Να το βλέπετε σαν μνημείο. Αυτό πρέπει να λέγεται «μνημείο ΑΩ». Δεν τελείωσε ποτέ και δεν ξέρω κι εγώ πόσο κοστολογήθηκε.”Ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2014 ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δεσμευτεί για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου σε θέματα διαφάνειας στους εξοπλισμούς, αλλά οι σχετικές πρωτοβουλίες δεν έχουν μέχρι σήμερα αναληφθεί.

Προσωρινή ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιω. Λαμπρόπουλο και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑΝ κ. Θοδωρή Δρίτσα, όταν η Κυβέρνηση δήλωσε ότι υιοθετεί την πρόταση τροπολογίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για υποβολή εξαμηνιαίου απολογισμού υλοποίησης συμβάσεων ΑΩ και καθιέρωση ποινικήε ρήτρας διαφθοράς, αλλά δεν την κάνει αποδεκτή στο συζητούμενο νομοσχέδιο για να την επανακαταθέσει ως δική της την επόμενη Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που ακολουθεί

“ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Πείτε ότι αυτή είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είπα προηγουμένως, κύριε συνάδελφε…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Την κάνετε σήμερα δική σας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν μπορεί να είναι μόνο ρήτρα δική σας. Εμείς τι κάνουμε εδώ τι κάνουμε; Είπα προηγουμένως ότι εμείς ακούμε όλα τα Κόμματα. Το ίδιο είπε και η κυρία. Το ίδιο είπαν όλοι.”

Όπως εξήγησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ “Έχουμε τη δυνατότητα αυτή, μαζί και με την τροπολογία που σας καταθέσαμε και που ανακοινώσατε ότι και ο κ. Αβραμόπουλος την έκανε δεκτή. Και αντί να την εισάγετε σήμερα, να την αποδεχτείτε και να τη νομοθετήσετε, την πάτε για την άλλη εβδομάδα ως δική σας νομοθετική ρύθμιση, που ενισχύει τη διαφάνεια στα εξοπλιστικά προγράμματα …..”

Εντύπωση προκάλεσαν οι διαπιστώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την πορεία υλοποίησης των ΑΩ. Όπως επισήμανε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας “Και με τη ρύθμιση που λέτε ότι θα κάνετε, επιδιώκετε –και το είπατε και μόνος σας ότι είναι «υπό προϋποθέσεις» και «εάν» και «περίπου» και «δεν είναι βέβαιο»- και στοχεύετε να το φτάσετε στα 178 εκατομμύρια. Και μόνο από αυτό υπολογίστε, με τα δικά σας στοιχεία: από τα 300 εκατομμύρια φτάνουμε μάξιμουμ στα 178 εκατομμύρια. Πόσα λείπουν; 120 εκατομμύρια.Με ποια νομοθετική και νόμιμη βάση σε αυτή την τετραετία πιστώθηκαν αυτά τα 120 εκατομμύρια; Και δεν είναι μόνο τόσα. Είναι περισσότερα, αλλά λέω με τα δικά σας στοιχεία.”

Ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου τόνισε ότι “«Ανεκτέλεστο» λέγατε. Ανεκτέλεστο και εκκαθαρισμένο δεν πάνε μαζί. Ή κάποιος το τελείωσε το έργο ή μπήκαν ποινικές ρήτρες -πόσα είναι αυτά που εισπράξαμε- ή τους πήραμε τις εγγυητικές επιστολές. Δεν γίνεται να είναι και ανεκτέλεστο και εκκαθαρισμένο” ενώ καίρια ήταν η παρατήρηση του κ. Θοδωρή Δρίτσα ότι “Εάν είχαν εφαρμοστεί τα νόμιμα και οι ογδόντα πέντε συμβάσεις που για τέσσερα χρόνια δηλώνονται ανεκτέλεστες, θα έπρεπε πέρα από το να καταγράφονται ως ανεκτέλεστες, να έχουν άμεσα εισαχθεί στην Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή Προμηθειών, για την επιβολή κυρώσεων, λόγω μη εκτέλεσης”, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος ανέγνωσε κείμενο σύμφωνα με το οποίο «το ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ των ανεκτέλεστων υποχρεώσεων των συμβάσεων, που είχαν λήξει το 2010, αφορούν σε ογδόντα πέντε συμβάσεις που δεν είχαν εκκαθαριστεί. Ως εκ τούτου, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και προγράμματα που είχαν εν μέρει ή εν όλω υλοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν πιστωθεί. Μετά την εκκαθάριση των συμβάσεων αυτών, θα προσδιοριζόταν και η τελική ανεκτέλεστη πιστωτική υποχρέωση” Με βάση όσα ισχυρίστηκε ο κ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας “Στο ποσό αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ακόμη και έργο που έχει υλοποιηθεί, αλλά δεν έχουν προσκομιστεί γι’ αυτό από τον αντισυμβαλλόμενο τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αυτά τα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί και τελούν υπό επεξεργασία από την υπηρεσία.”

Η αλήθεια είναι ότι τα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα είναι αμέτρητα. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν εξήγησε πώς είναι δυνατόν να εκτελούνται έργα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά, ούτε μπόρεσε να δικαιολογήσει πως γίνεται συμβάσεις που υπογράφηκαν και έληξαν επί εποχής Σμπώκου – Κάντα να πιστώνονται μια δεκαετία αργότερεα επειδή τα δικαιολογητικά τους τελούσαν “υπό επεξεργασία”.
Στα θετικά καταγράφεται η δέσμευση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας να διαβιβάσει κάθε ύποπτο φάκελο στον Εισαγγελέα. Κάτι μας λέει ότι οι Εισαγγελείς θα έχουν πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

85 προγράμματα αντισταθμιστικών στο στόχαστρο 10 ερωτήσεις για την κυβέρνηση

«Θέλω 200 χιλιάδες να σας λύσω το θέμα»! Εκβιασμός για μίζα – Αποκαλυπτικά έγγραφα

Οι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού «χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου»