Η Τουρκία και το Καζακστάν πρόκειται να ξεκινήσουν τη συμπαραγωγή των οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Anka, τα οποία αγόρασε τον περασμένο Νοέμβριο η χώρα της Κεντρικής Ασίας, όπως έκανε γνωστό η κατασκευάστρια εταιρεία Turkish Aerospace Industries (TAI), την οποία μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η έναρξη της συμπαραγωγής σηματοδοτεί την περαιτέρων ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και στο πλαίσιο αυτό νέες εγκαταστάσεις και υποδομές θα δημιουργηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο Καζακστάν, ενώ ακόμα η κρατική εταιρεία Kazakhstan Engineering υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την τουρκική TAI που προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την συντήρηση και την επισκευή των drones τύπου Anka και θα αποτελεί την πρώτη κατασκευαστική βάση των τουρκικών drones εκτός Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα UAV τέτοιου τύπου χαρακτηρίζονται ως μέσου ύψους πτήσης και μεγάλης αντοχής (Medium Altitude Long Endurance – MALE) και πραγματοποίησαν την παρθενική τους πτήση τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η μαζική παραγωγή της οπλισμένης έκδοσης (Anka-S) ξεκίνησε μετά το 2013, ώστε να ενταχθούν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά το 2017.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Anka μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, επιτήρηση, αναγνώριση, στοχοθέτηση και παρακολούθηση, ενώ ακόμα μπορεί να πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον εχθρικού προσωπικού, οχυρωμένων θέσεων και στρατιωτικών οχημάτων, χρησιμοποιώντας «έξυπνα πυρομαχικά» τύπου MAM-L και κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Cirit.
Ως προς τη λειτουργία του, το Anka-S μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους 250 κιλών και να επιχειρεί για 24 ώρες, όμως η πρόσφατα διαμορφωμένη έκδοση του Anka-S μπορεί να μεταφέρει επιπλέον 100 κιλά και να παραμείνει στον αέρα έως και 30 ώρες. Τέλος, σημειώνεται ότι πέρσι το καλοκαίρι, το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε δύο αναβαθμισμένα UAV τύπου Anka με «ειδική διαμόρφωση».