ANKA 3: Το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος που ετοιμάζει η Τουρκία [pics]

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία (Turkish Aerospace Industries – TAI) παρουσίασε τα σχέδια του νέου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους, το ANKA 3, το οποίο ετοιμάζεται σύντομα να μπει σε παραγωγή.

Όπως αναφέρει και ο Τούρκος αναλυτής του Middle East Eye, ο Ρατζίπ Σοϊλού, η παρθενική πτήση του νέου τουρκικού μαχητικού UAV αναμένεται να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, το ANKA 3 αναμένεται να έχει προδιαγραφές παρόμοιες με το μη επανδρωμένο μαχητικό Kızılelma, που αναπτύσσεται από την «ανταγωνίστρια» εταιρεία της TAI, την Baykar. To Kizilelma πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 14 Δεκεμβρίου 2022, στο δοκιμών στο Κέντρο της Akinci στην βορειοδυτική Τουρκία.

Η TUSAŞ Engine Industries (TEI), θυγατρική κατασκευής κινητήρων της TAI, έχει αναπτύξει άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, το ANKA και το ANKA 2. Υποστηρίζει ότι το τρίτο μοντέλο αυτού του αεροσκάφους θα είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς με stealth χαρακτηριστικά.

Ο τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει τα αεροσκάφη νέας γενιάς των δύο εταιρειών (TAI και Baykar) ως «ορόσημα για την τουκρική Πολεμική Αεροπορία», που θα ενισχύσουν τις μαχητικές και τεχνολογικές ικανότητες της χώρας. Στις αρχές του 2023 αναμενεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του ANKA 3, ενώ η κρατική τουρκική εταιρεία σημειώνει ήδη πρόοδο στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, TF-X. 

Ο σχεδιασμός του νέου τουρκικού drone-μαχητικού θυμίζει αρκετά τα χαρακτηριστικά άλλων ήδη ανεπτυγμένων αεροσκαφών, όπως του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος με την κωδική ονομασία «Stealth Wing Flying Testbed – SWiFT» της Ινδίας.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah / Φωτογραφία Twitter