ΑΝΚΑ-3: Πρώτη πτήση του νέου τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με πυρομαχικά [vid]

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες αιχμής και στρατιωτικούς εξοπλισμούς, με την Turkish Aerospace Industries (TAI) να ανακοινώνει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3 πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη του πτήση, εξοπλισμένο με πυρομαχικά, δημοσιεύοντας παράλληλα σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία ανέφερε ότι το ANKA-3 «είναι το προϊόν της δύναμης και της αποφασιστικότητας της Τουρκίας και πως η αμυντική βιομηχανία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον με την δύναμη της εγχώριας και εθνικής τεχνολογίας μας».

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Γενικός Διευθυντής της TAI, Μεχμέτ Ντεμιρόγλου, δήλωσε περήφανος για την στιγμή – ορόσημο του προγράμματος ανάπτυξης του ANKA-3, τονίζοντας ότι «το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα προσφέρει μεγάλη δύναμη στον αμυντικό τομέα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε για την επίτευξη των ολοένα αυξανόμενων στόχων μας».

Υπενθυμίζεται ότι το ANKA-3 πραγματοποίησε επιτυχώς την παρθενική του πτήση τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ έχει ήδη κάνει αρκετές πτήσεις δοκιμάζοντας τα συστήματα πλοήγησης και προσγείωσης και πλέον η επιτυχημένη πτήση με πραγματικά πυρομαχικά, εν προκειμένω βόμβα με σύστημα καθοδήγησης τύπου TEBER-82 της Roketsan, «ανοίγει τον δρόμο» για την τελική φάση επιχειρησιακής λειτουργίας του.

Σημειώνεται ότι το ANKA-3 μπορεί να πετάξει μέχρι τα 40.000 πόδια και έχει αυτονομία πτήσης 10 ωρών στα 30.000 πόδια, ενώ ακόμα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 0.7 Mach και να εξοπλιστεί με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.200 κιλών. Τα πυρομαχικά μπορούν να ενσωματωθούν στο εσωτερικό της ατράκτου, διασφαλίζοντας έτσι τα stealth χαρακτηριστικά του ή στους εξωτερικούς φορείς, όπως φάνηκε στο βίντεο.

Με πληροφορίες από: Sabah / .SST | Φωτογραφία από Twiiter – TAI