«Ανενόχλητη» η Τουρκία: Συνεχίζεται κανονικά η παράδοση TB2 Bayraktar στην Ουκρανία

Αδιάφορα φαίνονται να είναι τα «παράπονα» της Ρωσίας προς την Τουρκία για την πώληση drones προς την Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισμαήλ Ντεμίρ, που επιβεβαιώνει ότι η παράδοση των TB2 Bayraktar δεν επηρεάζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και θα γίνει κανονικά.

Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, ανέφερε την Κυριακή, ότι η παράδοση των drones TB2 Bayraktar στην Ουκρανία θα γίνει κανονικά, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών: «Η πώληση και η παράδοση των drones στην Ουκρανία δεν συνδέονται με τις πρόσφατες εντάσεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ρωσία».

Η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της μέσω συμφωνιών εξαγωγής drones που έχουν κατασκευαστεί εγχώρια. Η χώρα τα τελευταία χρόνια επιζητά στενότερες αμυντικές σχέσεις με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των τοπικά κατασκευασμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar .

Κλιμακώνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία 

Ο Ντεμίρ επιβεβαιώνει ότι η παράδοση προβλέπεται από την συμφωνία που είχε γίνει και δεν έχει σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, έπειτα από την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Η Ρωσία ανέπτυξε δύναμη σχεδόν 10.000 στρατευμάτων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Ουκρανία και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από την Ρωσία, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει φόβο και ανησυχία για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ώθησε τις ΗΠΑ να απειλήσουν την Μόσχα με επιβολή «σκληρών» οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση επίθεσης. Ωστόσο, η Ρωσία διαψεύδει τις φήμες για πιθανή εισβολή στην γείτονα χώρα. Όπως έχει αναφέρει το onalert, η χρήση των τουρκικών drones «ενοχλούν» την Ρωσία, ενώ η Ουκρανία υποστηρίζει ότι είναι καθαρά για αμυντικούς λόγους.  

Πηγή Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters