Του Κώστα Αλατζά
Λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της αναβάθμισης και υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου C-130, το οποίο καθιστά ένα σημαντικό αριθμό αεροσκαφών επιχειρησιακά ανενεργό, αναζητά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή που πραγματοποιεί από σήμερα στο Ισραήλ.
Ο ΥΕΘΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν προσκλήσεως του Ισραηλινού ομολόγου του και αναπληρωτού Πρωθυπουργού Μπέννυ Γκαντζ και συνοδεύεται από τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, και Αμυντικών Επενδύσεων, Αριστείδη Αλεξόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν συνομιλίες και επαφές για θέματα που αφορούν την συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στους αμυντικούς εξοπλισμούς, τη στρατιωτική συνεργασία αλλά και τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.
To διαχρονικό πρόβλημα των καθηλωμένων C-130
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής άμυνας στο OnAlert, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της αναβάθμισης και της τεχνικής υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς από τα 15 αεροσκάφη που διαθέτει συνολικά η Πολεμική Αεροπορία, μόλις και μετά βίας το ένα τρίτο εξ’ αυτών είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο.
Για περισσότερο από μία δεκαετία εκκρεμεί το πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης και αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης. Τα C-130H τα παραλάβαμε το 1974, ενώ τα 5 C-130B μας παραχωρήθηκαν από το NATO στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εκείνη την περίοδο αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων και η εργοστασιακή συντήρηση των αεροσκαφών.
Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται από την ΕΑΒ περί το 2007, όμως δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρωθεί. Οι πιστώσεις εξαντλήθηκαν και η ΕΑΒ παρέδωσε μόλις τα 5 από τα 15 αεροσκάφη. Η χαμηλή διαθεσιμότητα των μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ αποτελεί μακροχρόνιο βραχνά. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόβλημα των C-130 προστίθεται και εκείνο της πολύ χαμηλής διαθεσιμότητας των C-27J Spartan, το οποίο επιχειρείται να επιλυθεί με την πρόσφατη συμφωνία υποστήριξης σε ανταλλακτικά και συντήρηση των 8 αεροσκαφών.
Αναβάθμιση APACHE, πύραυλοι Rampage και βλήματα Spike
Στο Ισραήλ στις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τεθούν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένεται να συζητηθεί η προμήθεια ισραηλινών πυραύλων τύπου Rampage και συλλογών Spice, συνολικού κόστους 180 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Rampage είναι υπερηχητικοί πύραυλοι με βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, ενώ οι συλλογές Spice θα μετατρέψουν τις βόμβες των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε κατευθυνόμενα βλήματα. Επίσης, οι βόμβες δε θα μπορούν μόνο να στοχεύουν με μεγάλη ακρίβεια αλλά θα αποκτήσουν με τη τοποθέτηση πτερυγίων και μεγαλύτερο βεληνεκές.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα του εκσυγχρονισμού των επιθετικών ελικοπτέρων Apache. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εισηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τον εκσυγχρονισμό των 19 παλαιότερων ελικοπτέρων Apache Α, που διαθέτει στις τάξεις της η Αεροπορία Στρατού.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων θα πραγματοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρία Elbit.
Επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει εισηγηθεί την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων Spike, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, ενώ η προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων προϋπολογίζεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.