AN / TPS-80 G / ATOR: Απόλυτα επιτυχείς οι δοκιμές του υπερσύγχρονου ραντάρ

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Northrop Grumman Corp ανακοίνωσε στις 13 Μαΐου ότι, σε συνεργασία με το Σώμα των Marines, εκτέλεσε πρόσφατα μια επιτυχημένη αρχική επιχειρησιακή δοκιμή για το Ραντάρ AN / TPS-80 Ground / Air  (G / ATOR) των μπλοκ 1 και 2.

Το AN / TPS-80 G / ATOR είναι ένα ραντάρ τρισδιάστατο, πολλαπλών ρόλων, βραχείας και μεσαίας εμβέλειας, που θα αντικαταστήσει αρκετά παλαιότερα  συστήματα όπως το AN / TPS-63. Η διαφορά θα είναι η εύκολη αντικατάσταση υλικού / λογισμικού, η δυνατότητα παρακολούθησης ανύψωσης και η βοήθεια του ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN / TPS-59A (V) 3 για την κάλυψη των κενών στην ευκρίνεια του ραντάρ.

Το AN / TPS-80 G / ATOR της Northrop Grumman είναι ένα προηγμένο, πολλαπλών αποστολών ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο πίνακα (AESA) και παρέχει ολοκληρωμένη επίγνωση της κατάστασης 360 μοιρών.

Το G / ATOR θα διασυνδεθεί με ένα κοινό σύστημα αεροπορικής διοίκησης και ελέγχου και ένα σύνθετο δίκτυο παρακολούθησης σε ένα εκστρατευτικό περιβάλλον και θα δώσει τη δυνατότητα στους διοικητές της Task Force Marine Air-Ground να προετοιμαστούν καλύτερα μέσω της επίγνωσης της κατάστασης και των δεδομένων που συλλέγονται.

To IOT&E

Το IOT & E είναι μια αυστηρή φάση δοκιμών στην οποία υποβάλλεται σε ένα νέο σύστημα για να διαπιστωθεί ότι είναι λειτουργικά αποτελεσματικό και κατάλληλο για την εισαγωγή του στο στόλο. Το milestone Που πρέπει να επιτύχει κάθε εξοπλισμός αποδεικνύει τη βιωσιμότητα και την καταλληλότητα του συστήματος και η ολοκλήρωση δείχνει ότι το σώμα των πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι έτοιμο να λειτουργήσει και τα πεδία G / ATOR Block 1 και 2 στην τρέχουσα διαμόρφωση τους. Η δέσμευση τόσο της Marine Corps όσο και της ομάδας G / ATOR να παραδώσει ένα λειτουργικά αποτελεσματικό σύστημα ραντάρ 360 μοιρών AESA θα διασφαλίσει ότι οι άντρες μας μπορούν να ανιχνεύσουν – και να λάβουν μέτρα εναντίον – πολύπλοκων και σύγχρονων απειλών.

«Μέσω της στενής συνεργασίας μας με τους Marines, επιτύχαμε επιτυχώς το ορόσημο IOT & E και ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε αυτό το σύστημα ραντάρ με ασυναγώνιστη ικανότητα αποστολής σε επιχειρησιακές μονάδες», δήλωσε η Christine Harbison, αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρείας αεροναυπηγικής C4ISR Northrop Grumman. «Είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό, λογισμικά καθορισμένα προηγμένα συστήματα ραντάρ εδάφους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αποστολής του πελάτη μας, προστατεύουν τον στρατιώτη σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα».

Μέχρι σήμερα, οκτώ συστήματα παραγωγής έχουν παραδοθεί στο Ναυτικό Σώμα. Στις αρχές του 2017, η Northrop Grumman παρέδωσε έξι αρχικά συστήματα παραγωγής.

Πηγή: DefenceBlog