Άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, καθώς η προθεσμία που έχει δώσει η Τρόικα λήγει στο τέλος του Αυγούστου.
Παράλληλα, αυτές οι αποφάσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών -που θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση- πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Έτσι, έγιναν διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ). Καθ’ όλη τη διάρκεια των συσκέψεων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο εργαζόμενοι στις τρεις επιχειρήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια αναδιαρθρώσεων και το ενδεχόμενο απολύσεων.
Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.
Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων: «Το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάσθηκε σήμερα σε βάθος σε κοινή σύσκεψη των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, τα οποία προωθούν λύση στο πλαίσιο του εφικτού. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου τους παρουσιάστηκε η πρόταση την οποία θα υποβάλει η κυβέρνηση στους εταίρους με στόχο της διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ».
Το πρόβλημα και οι προτεινόμενες λύσεις για την ΕΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στις συσκέψεις, αλλά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανά εταιρεία φέρεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής:
Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.
Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Οι σύμβουλοι του Δημοσίου που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, έχουν, μεταξύ άλλων, προτείνει τη συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, η ΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας .
Η πρόταση για την ΕΛΒΟ
Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.
Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.
Η ΛΑΡΚΟ
Τέλος, στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.