AM-120: Η Σλοβακία παρουσίασε τον εγχώριας παραγωγής αυτοκινούμενο όλμο, με ταχύτημα 20 βολών το λεπτό

Η Σλοβακία παρουσίασε έναν αυτοκινούμενο όλμο των 120 mm, τον AM-120 (Automatic Mortar 120mm) που υποστηρίζει ότι είναι ικανός να εκτοξεύει 20 βολές ανά λεπτό, ρυθμός που θα το καθιστούσε έναν από τους ταχύτερους στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Άμυνας Robert Kalinak παρουσίασε το προϊόν κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης της χώρας, IDEB, η οποία θα διαρκέσει 14-16 Μαΐου και γίνεται στην πόλη στην πόλη Handlova. Την αμυντική έκθεση είχε επισκεφθεί ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο μία ημέρα πριν γίνει η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, στην ίδια πόλη.

Το AM-120 συγχωνεύει τεχνολογία από δύο σλοβακικές αμυντικές εταιρείες και μία τσέχικη κατασκευαστική εταιρεία στρατιωτικών οχημάτων.

Ο πυργίσκος παρέχεται από την ZTS Special, μια εταιρεία παραγωγής όπλων με έδρα το βόρειο τμήμα της Σλοβακίας, και σχεδιάστηκε για οχήματα τύπου 6×6. Το πλαίσιο Tatra 815-7 6×6 προμηθεύεται από την τσέχικη εταιρεία Excalibur Army, ενώ το σύστημα ελέγχου πυρός Lansys είναι προϊόν της ιδιωτικής σλοβακικής εταιρείας Kerametal.

Ένας εκπρόσωπος της ZTS δήλωσε στο Defense News ότι η ανάπτυξη του αυτοκινούμενου όλμου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και δοκιμάστηκε πριν από ένα μήνα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του όπλου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι ότι μπορεί να εκτοξεύσει περίπου 20 βλήματα ανά λεπτό, φτάνοντας σε αποστάσεις πάνω από οκτώ χιλιόμετρα. Έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται στενά με μονάδες πεζικού κοντά στις πρώτες γραμμές μάχης.

Το AM-120 μπορεί να μεταφέρει 60 βλήματα, που σημαίνει ότι όλο το φορτίου του θα μπορούσε να εκτοξευθεί μέσα σε λίγα λεπτά και έπειτα να μετακινηθεί γρήγορα για να μην το «πιάσουν» τα εχθρικά πυρά.

Το AM-120 της Σλοβακίας θα ανταγωνιστεί τον φινλανδικό αυτοκινούμενο όλμο NEMO των 120 mm, που παράγεται από την Patria Group. Είναι το μόνο άλλο ευρωπαϊκό σύστημα αυτής της κατηγορίας που διαφημίζεται ότι επιτυγχάνει μέγιστο ρυθμό βολής 20 βολές ανά λεπτό, αλλά έχει μεγαλύτερο βεληνεκές (10 χιιόμετρα).

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καμία παραγγελία για τον νέο όλμο.